belonen

Een interessante techniek

Een belangrijk element in de opvoeding van kinderen is ervoor zorgen dat het gewenste gedrag van hen niet vermindert, behouden blijft en/of zelfs meer zal voorkomen. Hiervoor is belonen een uitstekende techniek. Maar hoe doe je dat dan juist?

Hou het haalbaar

Start altijd vanuit een realistische doelstelling. Liefst zo concreet mogelijk geformuleerd. Geen inspiratie? Treur niet! Doe beroep op andere personen die het kind goed kennen.

Op maat van je kind

Zorg dat het systeem je kind uitdaagt. Zo kan je bijvoorbeeld creatief zijn in het maken van een beloningsbord. Wat is de interesse van mijn kind? Pas dan ook je beloningssysteem aan (vb. prinses, piraat, Kaatje). Met wat velcro kan je heel leuke ‘opkleefbare’ beloningsplaatjes maken. Bekijk hier meer tips voor het opzetten van een beloningssysteem.

Soorten beloningen

Zoek naar een leuke beloning wanneer je kind een aantal keer het gewenste gedrag laat zien. Via een materiële beloning krijgt je kind iets, bijvoorbeeld een sticker. Sociale beloningen moedigen het kind aan verder te doen (bijvoorbeeld een schouderklop of ‘dikke duim’). Iets leuks doen samen met je kind? Dat noemen we een actiebeloning.

Is het ook duidelijk voor je kind?

Bij de start: introduceer het systeem aan je kind. Zo is meteen de bedoeling én werkwijze (ook: wanneer wordt geëvalueerd) helder. Je biedt veiligheid op deze manier.

Po-si-tief!

Formuleer de doelstelling positief, en in termen van concreet wenselijk gedrag (dus niet: ‘Klaas wiebelt niet op de stoel’). Geloof écht in je kind, ook al lukt het niet meteen om het gedrag te laten zien. Motiveer en wees niet negatief. Maak falen niet fataal. ‘Morgen zal het je wel lukken!’.

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS