voor antwoorden op vragen over pesten

opgepest!

 

Pesten is een vorm van agressie en dus niet ok. Pesten komt vaak voor in een klas, op school of in een groep waar kinderen of jongeren samen zijn. Dat kan een jeugdbeweging zijn, of een sportclub.

 

Er bestaan verschillende vormen van pesten.

 

Bij pesten is er altijd een dader en een slachtoffer. De dader is diegene die pest en het slachtoffer is diegene die gepest wordt. Soms kunnen er ook meerdere daders of slachtoffers zijn.

 

Maar er zijn nog andere rollen bij pesten.

 

Pesten is iets waar slachtoffers zich vaak over schamen. Besef heel goed dat je zelf geen schuld hebt dat je gepest wordt. Er bestaan geen goede redenen om te pesten.

 

Probeer zo weinig mogelijk te reageren op de pesterijen. Natuurlijk word je boos of bang als ze nare dingen tegen je roepen, of als je wordt buitengesloten. Maar de pester vindt het net heel fijn dat je zo reageert. Dit geeft hem leuk gevoel en hij gaat nog meer plezier hebben om jou te pesten. Niets zeggen, niet reageren is het beste wapen tegen pesterijen. Stap wel naar een volwassene.

Als je gepest wordt, durf je het misschien niet te vertellen. Je bent dan bang dat de pesterijen nog erger gaan worden of dat je ouders/leerkrachten je niet gaan begrijpen of geloven. Toch is het belangrijk je verhaal tegen iemand te vertellen. Als je dit niet doet, kan het nog lang duren voor het pesten stopt.

 

Als je gepest wordt, kan dat problemen geven:

 

 • Je kan je heel onzeker blijven voelen over wat je doet of wie je bent

 • Je kan je eenzaam voelen

 • Je kan minder goed presteren op school

 • Je kan je angstig blijven voelen

 • Je kan problemen krijgen met je lichaam, zoals buikpijn, hoofdpijn of slecht slapen.

 • ...

 1. Kies een volwassene uit die je vertrouwt.
   

  Je papa en/of mama, misschien een tante of je peter, je opa, je leerkracht. Kortom iemand die dicht bij jou staat en niet wilt dat je gekwetst wordt.

   

 2. Vraag aan deze persoon wanneer hij tijd voor je vrij kan maken.

   

  Om in alle rust je verhaal te doen. Volwassenen vliegen soms van hete ene naar het andere moment, maar willen gerust even tijd voor je maken als je dat vraagt. Vertellen dat je gepest doe je niet zomaar eventjes tussendoor.

   

 3. Vertel het op de manier die jij kiest.

   

  Schrijf het op of mail het en schrijf er ook bij wat diegene die het leest moet doen na het lezen van je verhaal. Bijvoorbeeld dat ze het tegen niemand anders mogen vertellen en dat ze zelf met je moeten komen praten als ze het gelezen hebben, maar liefst wel als ze tijd hebben en als niemand anders bij is.

   

 4. Misschien schrikt de persoon die jij hebt gekozen wel.

  Als je het al lang geheim hebt gehouden, vallen ze misschien echt uit de lucht. Begrijp dat ze misschien heel vreemd of emotioneel (boos, droevig, bang) reageren op je verhaal. Dit doen ze omdat ze misschien ook niet goed weten wat ze moeten doen en dat het hen kwetst dat jij gepest wordt. Maar volwassenen kunnen tegen een stootje, ze gaan blij zijn dat je het hen hebt verteld zodat ze je gaan kunnen helpen. Vertel hen dat zij ook goede informatie kunnen vinden, net zoals jij hebt gedaan. Ze kunnen ook bij op deze website terecht voor vragen en antwoorden.

   

 5. Wees eerlijk.
   

  Hoe duidelijker jij je verhaal vertelt, hoe beter en sneller de volwassene je kan helpen. Vervelende geheimen met je meedragen is nergens goed voor, ze delen is heel belangrijk voor je eigen gevoel en lichaam. Vertel hoe lang het pesten al bezig is, wie het doet, wie er nog meer bij betrokken is, waar en wanneer het meestal gebeurt.

   

 6. Maak goede afspraken en zeg wat jij wil.

   

  Spreek duidelijk met de volwassene af, dat je hem enkel kan blijven vertrouwen als jullie dit probleem samen aanpakken en dat hij niet zelf iets mag gaan doen, zonder dat jij het weet of goedkeurt. Weet wel dat de volwassene sowieso gaat willen dat het pesten stopt en dat jullie dus samen oplossingen gaan zoeken.

   

 7. Ga samen naar de leerkracht of andere betrokken volwassene.

   

  Als de volwassene aandringt om met je verhaal naar school te stappen, weet dan dat dit de enige manier is om het pesten echt te stoppen. Jij bepaalt wel naar wie je gaat, wanneer en wat je gaat zeggen. Jij kent de school en de situatie het best.

   

 8. Deel je gevoelens.

   

  Probeer zo veel mogelijk over je gevoelens te praten, vertel wat er in je hoofd omgaat. Deel je gevoelens, het is niet makkelijk, maar je gaat je opgelucht voelen.

   

 9. Geef het tijd.

   

  Pesterijen die al lang bezig zijn, stoppen niet meteen nadat je je verhaal aan iemand hebt verteld. Je weet dat je het nu samen met iemand kan delen en dat die persoon samen met jou gaat bekijken hoe het pesten gestopt kan worden.

 
 

In het begin zal je er misschien wel een fijn gevoel aan over houden om te pesten. Je krijgt heel wat macht in je groep, je staat een beetje boven de rest en iedereen kijkt naar je op. Heb je echte vrienden? Of vinden de anderen je alleen maar leuk omdat ze misschien bang van je zijn en schrik hebben ook door jou gepest te worden als ze niet met je meedoen?

 

Ook kinderen & jongeren die pesten kunnen hulp gebruiken, want ook voor de pesters zijn er heel wat negatieve gevolgen voor in de toekomst:

 

 • Je kan last hebben van schuldgevoelens die heel lang kunnen blijven hangen.
   

 • Meer kans om later criminele feiten te plegen
   

 • Slechte schoolprestaties
   

 • Een slechte naam bij anderen mensen, iedereen kent je als een pester.
   

 • Je leert op een foute manier agressie en frustratie te uiten. Als je dit later ook zo zal blijven doen, kan je veel problemen krijgen op je werk of in je eigen gezin.

 

Gepest worden staat gelijk aan mishandeld worden. Pesten is een vorm van agressie.  Misschien gebruik je (scheld)woorden, geweld, het internet, roddel je of sluit je iemand buiten. Het lijkt misschien onschuldig voor jou wat je doet, maar de gevolgen voor het slachtoffer zijn vaak veel erger dan je denkt.

 

 

Zou je je graag willen voelen zoals iemand die gepest wordt?

 

 • Je eenzaam voelen

 • Heel verdrietig of angstig zijn

 • Geen zin meer hebben om naar school te gaan

 • Jezelf lelijk, dom, minderwaardig, slecht voelen

 • Denken aan zelfmoord

 • Geen vrienden hebben of schrik hebben vriendschappen te sluiten

 • Je buitengesloten voelen

 • Je heel onzeker voelen over wie je bent en over alles wat je doet

 • Niet meer kunnen slapen of nachtmerries hebben
   

Het kan zijn dat je zelf  onzeker bent en dat probeert te verstoppen door te gaan pesten. Of ben je het gewoon van thuis dat mensen zo met elkaar omgaan en ken je misschien geen andere manieren om met anderen om te gaan? Je zal misschien wel een reden hebben waarom je je zo gedraagt, maar weet wel dat er geen enkel goed excuus bestaat om iemand te pesten.

 

Ook kinderen die pesten hebben nood aan hulp. Pesten doe je niet zomaar, maar ermee stoppen is ook niet altijd even simpel. Beslis daarom vandaag nog dat je ermee stopt.

 
 1. Zoek hulp van een volwassene die je vertrouwt en die je hierbij wilt helpen.

  Dit kan een leerkracht of je mama/papa zijn, of iemand anders waarvan je weet dat die jouw verhaal serieus neemt en dit samen met jou wilt aanpakken.
   

 2. Het kan wel zijn dat je je schaamt om toe te geven dat je pest.

  Ook de volwassene kan van je verhaal schrikken, maar hij zal vooral blij zijn dat je het hebt verteld en dat je ermee wilt stoppen. De volwassene kan op deze website ook veel informatie vinden om jou te helpen, want misschien weet hij zelf niet meteen hoe hij dit goed moet aanpakken.

   

 3. Kies jouw manier om het te vertellen.

  Als je het niet in woorden kan/durft te vertellen, schrijf het op of zet het op mail naar de volwassene die jij uitkiest om jou te helpen. Dit is misschien minder moeilijk. Vertel op het einde van je verhaal dat je niet meer wilt pesten en dat je hem/haar hebt gekozen om je hierbij te helpen.
   

 4. Wees trots op jezelf.

  Stop vandaag nog met pesten. Je zult versteld staan wat er allemaal veranderd. Niet alleen de slachtoffers en iedereen die bang voor je was, maak je superblij. Maar je zult merken dat het op voor jou zelf heel goed is en voelt. Je kan ook leuk, populair en sterk gevonden worden door niet te pesten. Als je stopt met pesten zal je merken dat anderen je leuk vinden om wie je werkelijk bent en niet omdat ze bang voor je zijn of omdat ze geen zin hebben om zelf gepest te worden. Zo kan je vrienden maken waar je gewoon leuke dingen mee kunt doen en waar je mee kunt praten.

  Het is verkeerd om te pesten, maar het is nooit te laat om ermee te stoppen.