ervaringen van ouders

Brief aan mijn kinderen

(voor als ik er misschien niet meer ben)

Mama Bieke is assertiviteitstrainer en spreker voor ZITDAZO. Ze schreef een brief die vertelt hoe graag ze haar kinderen ziet en welke waarden en normen voor haar belangrijk zijn. "Een boodschap die hen later zou kunnen weergeven wie ik op dit moment ben, voor als ik er misschien niet meer ben. Ik vind het een aanrader voor elke ouder. We weten nooit wat er boven ons hoofd hangt. Het klinkt misschien morbide, maar het is fijn om zo intens stil te staan bij wat je wilt vertellen/meegeven aan je kind(eren)."

 

Wat jullie allemaal kunnen is onbeschrijfelijk. En dan heb ik het niet over rekenen, lezen, binnen de lijntjes kleuren of al zelf in en uit bad te kruipen zonder te vallen. Nee jullie kunnen zonder het zelf te weten, zomaar zonder moeite en zonder het te beseffen zoveel meer. Jullie ontroeren en beroeren me, betoveren en beklijven me, verrijken en verruimen me, verrassen en verbazen me, doen me lachen en blozen tegelijk, stellen mijn geduld op de proef en hebben me ook geleerd te relativeren. Jullie leren mezelf kennen op een nieuwe manier, maken een mama van me.

Als ik jullie achter het behang wil plakken kies ik in mijn gedachten een zacht en fleurig stukje papier uit. Als ik roep, dan roep ik mezelf iets daarna terug. Als ik mijn vermoeidheid laat gelden, betaal ik mijn schuld terug met een dikke knuffel. Als ik huil, dan laat ik jullie proeven van wat kwetsbaarheid kan betekenen. Als ik echt boos ben, dan worden we alle drie stilletjes tot alles zakt tot een taal om terug te verbinden.

 

Ik ben niet perfect, hoe graag ik het ook wens te zijn. Maar ik heb nog nooit voor iets zo hard mijn best gedaan, wat tegelijk zo weinig moeite kost en dat is…jullie graag te zien en jullie die liefde te laten voelen. Ik haper al eens een beetje, laat wel eens een steek vallen of vloek iets luider dan bedoeld. Maar de druk om perfect te willen zijn wil ik jullie niet meegeven, dus probeer ik af en toe openlijk de mist in te gaan.

Ik wil jullie zoveel meegeven, dat ik soms niet weet waar te beginnen, waar te eindigen, waar te remmen en waar aan te vullen. Maar ik leer te vertrouwen dat ervaring best leert. Ervaring omkaderd door respect en dankbaarheid, bewust stilstaan en vooruitgaan, verweven door liefde en nieuwsgierigheid, doordrongen avontuur en stil genot, bevlogen plezier en onverwachts geluk.

Het leven kan zo mooi zijn, ook al doen mensen je anders geloven. Ook al probeert de massa je van iets anders te overtuigen. Blijf geloven in kleine gebaren, het pure van een ontmoeting, een oordeel loze eerste blik. Laat je niet naïef noemen als je gewoon nog steeds de liefde kan vinden voor mensen, ook al stellen ze teleur. Maar wees wel egoïstisch door jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben. Wees bescheiden in het geven van vertrouwen en openhartig over nieuwe kansen.

Mama praat veel. Papa praat weinig. Soms zijn woorden nodig, soms vertelt stilte alles wat gezegd moet worden. Maar blijf praten, ook zonder woorden.  Laat woorden helpen om elkaar als broer en zus te waarderen, te begrijpen, tegemoet te komen, te helpen en te herinneren.

Transparantie is een heilig middel om elkaar te volgen en om diversiteit tussen beide te eren. Ik geloof in de kracht van woorden, hoe complex een boodschap ook kan zijn, door ze uit te spreken kan alles veel duidelijker worden. Durf te praten, zoek jullie taal, laat het jullie in elke storm terug verbinden. Lees elkaar luidop en laat een stilte nooit langer duren dan de witruimte tussen twee alinea’s.

Tuur, jou hebben we al zo vaak bijna moeten loslaten, je missie om hardnekkig hier bij ons te mogen blijven is ondertussen duidelijk aan het worden.

 

Fran, jou hadden we niet gepland, maar op het moment dat je jezelf aankondigde wisten we dat je het ontbrekende puzzelstukje was in ons gezin.

 

Jullie zijn zo gek compleet anders. Maar samen zijn jullie onze alles, ons hart, onze adem, ons leven… we zien jullie graag. En dan te bedenken dat jullie het mooiste zijn dat me ooit kon overkomen zo simpel kon ontstaan: ik ontmoette jullie papa…

Met heel veel liefde,

Mama.

 

Wil je updates rond hoogsensitief opvoeden?

  • Twitter - White Circle
  • Facebook - White Circle

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS