Codex huishoudicus

Lies Cattersel

Eerste wet der wasgoed

Textiel dat net gewassen en/of gestreken is, zal op een onbewaakt moment steeds (opnieuw) vuil worden. De tijdspanne tussen het wassen/strijken en de bevuiling bedraagt tussen de 3 minuten (in het geval van minderjarigen) en 7 minuten (in het geval van mannelijke volwassenen). Meest vatbaar voor deze wet zijn: feestkledij, zeker in het geval deze nieuw is en voor een eerste keer gedragen wordt, witte kledingstukken en alles wat niet in de wasmachine kan worden gewassen (maar voor reiniging naar de droogkuis moet). Denk in dit laatste geval aan: wol, zijde, satijn en met parels/lovers versierde (lichtgekleurde) kledij.

Tweede wet der wasgoed

Wasgoed is onderhevig aan een fysische wet die ervoor zorgt dat het zich exponentieel vermenigvuldigt in enkele uren tijd. De fysica werkt het sterkst in op momenten van drukte én in het bijzonder op het ogenblik dat alle achterstand dreigt weggewerkt te raken.
Onderzoek leert dat het veiliger is steeds een volle wasmand vuil wasgoed te laten staan. Zo wordt vermeden dat er op onbeveiligde plaatsen in het huis kleine hoopjes ondergoed, pyjama’s, kousen en kinderkledij ontstaan. Het dient gezegd te worden dat deze wet ook van toepassing is op speelgoed en afwas.

Derde wet der wasgoed

Een specifiek type wasgoed heeft de toegang naar een andere, eventueel parallelle, dimensie gevonden en stuurt er met grote regelmaat soortgenoten ter exploratie naartoe.
Uiteraard gaat het hier om De Sok.

 

Langdurige experimenten over de hele wereld bewijzen de praktische toepassing van deze theorie. Hieraan hoeft wel toegevoegd te worden dat het geen verschil maakt welke de kleur, maat of staat van De Sok is, hoewel vooral ‘goede’ sokken blijken vooruitgestuurd te worden naar deze andere dimensie.

Vierde wet der wasgoed

Wanneer grote stukken bedtextiel (lakens, hoeslakens, kussenslopen e.d.) gewassen worden met kleinere stukken (zakdoeken, sokken e.a.), zullen zij deze kleinere stukken opnemen en er een harde kledingbal van maken. Dit zal zorgen voor een bonkende wasmachine en zeer verkreukelde kleine kledingstukken.

 

Vijfde wet der wasgoed

Het is onomstreden bewezen dat lievelingskledingstukken met speciale wasvoorschriften ( denk aan zachte wollen truitjes, mooie lingerie, feestelijke topjes e.d.) zich graag ophouden in de aparte hoop kookwas. Ze hebben de competentie om ongezien de oversteek te maken van een eigen bergje was met specifieke noden, naar de grotere berg steviger bed- of badlinnen. Dit heeft in de meeste gevallen tot gevolg dat het meer fragiele kledingstuk herleid wordt tot een veel kleiner formaat.
 

Soortgelijke ervaringen waren er met diep- of felgekleurde kledingstukken en een witte was. De gevolgen van beide gebeurtenissen zijn onomkeerbaar.

Zesde wet der wasgoed

Er is afdoende bewijs dat de kledingstukken die ongewassen/ongestreken in de wasmand liggen, steeds net die kledingstukken zijn die de leden van het huishouden willen dragen. Dit is zeker het geval wanneer de kasten in huis gevuld zijn met andere, schone en prima passende, kledij. Deze zesde wet zorgt ervoor dat de huishouder/-ster spoed- of ochtendlijke strijksessies zal moeten organiseren. Zeker wanneer er amper tijd is, zal er gevraagd worden om deze kledingstukken ‘nog snel’ even te strijken of te wassen.

De samensteller van deze codex wijst er uitdrukkelijk op dat andere wetmatigheden nog aan experimenteel onderzoek onderworpen worden. Indien u een bijdrage wil leveren aan deze (voorlopig onvolledige) codex, kunt u dat doen door de dichtstbijzijnde huishouder/-ster te raadplegen. Hij/zij weet hoe een aanvulling op deze ‘wetten der wasgoed’ kan gebeuren.

 

Addendum: De sterkte van de inwerkende wetmatigheden vergroot recht evenredig met het aantal mannen/kinderen in huis.

https://gitaneblog.com/

assertiviteitstraining

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS