cyberpesten

Wat is cyberpesten?

Het internet is niet meer weg te denken. Gemiddeld surft een tiener meer dan twee uur per dag op het www. Jongeren maken gebruik van populaire apps.

 

Cyberpesten is een begrip dat alle vormen van ‘online pesten’ omvat. Het gaat over smsjes, e-mails, nepprofielen, foto’s & video’s die één gemeenschappelijke factor hebben: ze hebben de intentie te vernederen, lastig te vallen, te bedreigen of iemand buiten te sluiten.

Wie wordt het slachtoffer?

Elke jongere kan het slachtoffer worden van cyberpesten. Vaak is de impact groot. Het pesten stopt immers niet buiten de schoolgebouwen én het online gegeven maakt dat deze berichten zich vaak als een lopend vuurtje verspreiden. Kinderen die het slachtoffer worden van cyberpesten, gaan hier nadien ook vaker zélf toe over.

Op één lijn.

Zorg ervoor dat jullie als ouders dezelfde aanpak hanteren. Bespreek eventuele meningsverschillen niet in het bijzijn van de kinderen. Sta dus - wat betreft de huisregels - op één lijn. Het is belangrijk dat beide ouders hetzelfde gedrag prijzen of bestraffen.

Praat erover.

Bespreek met kinderen wat ze doen ‘online’. Bespreek welke info ze over zichtzelf posten en ga na of ze begrijpen hoe ze dat moeten aanpakken, die ‘privacy-settings’. Vertel hoe ze een wachtwoord veilig kunnen maken en dit regelmatig moeten veranderen.

Plagen of pesten?

Leer kinderen het verschil aan tussen plagen en pesten, tussen grappig en kwetsend. Vertel dat bepaalde eigenschappen van het internet maakt dat de impact (van een goedbedoelde grap?) snel erg groot is.

 

Wees nabij.

Geef de boodschap aan kinderen: vraag hulp als je gepest wordt, neem iemand in vertrouwen. Als het pesten niet stopt, contacteer dan hulpverlening of politie. Roep kinderen die getuige zijn van cyberpesten op om te helpen en/of dit door te geven aan een volwassene.

Over gevoelens enzo

Sta met kinderen stil bij wat bepaalde situaties voor hen betekenen. Bespreek gevoelens te zien bij zichzelf en anderen en ermee rekening te houden. Leer ze ‘neen’ zeggen, geef aan rustig te blijven en niet te reageren op uitdagingen. Een goede reactie is wél: ‘laat aan de cyberbully weten dat hij kwetst en vraag om te stoppen’.

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS