Geef me veiligheid & structuur.

Zorg ervoor dat je kind op een vast moment op een rustige (en opgeruimde) plaats aan het huiswerk begint. Het ene kind is het andere niet, maar het huiswerk als onderdeel van een routine zien, is een goed idee.

Laat me kind zijn!

Laat je zoon of dochter na schooltijd even spelen, iets eten of drinken. Het betekent ook ervoor zorgen dat je kind niet alléén bezig is met taken voor school. Gemiddeld spenderen Vlaamse kinderen in de lagere school een half uurtje per dag aan het huiswerk. Bekijk hier onze tips voor ontspannende  activiteiten met kinderen.

Leer me zelf problemen oplossen.

Geloof erin dat kinderen zelfstandig nieuwe problemen zullen kunnen oplossen. Help hen hierbij en werk stap voor stap. Geef geen oplossingen, maar denk na over strategieën om uitdagingen aan te gaan.

Wanneer moet ik dat dan doen?

Je kan je kind ondersteunen in het maken van een planning. Leer hen het belang hiervan. Zo kunnen ze gemakkelijker leerstof onthouden omdat ze kunnen herhalen, zo vermijden ze stress nabij de deadline. Praat met je kind over hoofd- & bijzaken en stel prioriteiten.

huiswerk

ontvang opvoedingstips

Het moet plezant blijven!

Kinderen leren het beste als ze geïnteresseerd zijn. Prikkel dus deze interesses en stel vragen. Stimuleer kinderen in het ontplooien van hun talenten, maar leg niet te veel druk. Laat vakanties waar ze voor dienen, maar toon aan dat leren ook op andere, niet-schoolse manieren kan (ga gerust naar een museum, een park of maak een historische stadswandeling).

Zeg me dat ik het kan!

Er wordt heel wat verwacht van kinderen & jongeren. Hoewel het vaak gemakkelijker is om stil te staan bij zaken die niét goed lopen (die vallen op!), is het van cruciaal belang om aandacht te hebben voor wat kinderen wél goed doen (en dat is heel wat!). Daarom: complimenteer, moedig aan  en prijs je kind regelmatig bij gewenst gedrag. Wees aanwezig als steunfiguur.

De juf zegt het anders...

Verbeter geen huiswerk, de leerkracht heeft zo geen kans om het leerproces van je kind optimaal bij te sturen. Je bent geen hulpleerkracht. Als je uitleg geeft, doe het dan op de aangeleerde manier van de school. Is dit moeilijk of is een opgave onduidelijk? Spreek de leerkracht of het zorgteam hierover dan aan.

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS