Thuis bij Ilse van Hoecke

Behalve madam op Radio 2 is Ilse Van Hoecke ook mama van twee jongens met een heel verschillend karakter. ‘Presteren is voor mij niet belangrijk, wél hoe ze zich gedragen tegenover andere kinderen.’

“Zowel uiterlijk als innerlijk verschillen onze twee kinderen totaal. De oudste is blond, heeft blauwe ogen en is zacht. Hij wil niet graag op de voorgrond treden, is timide, houdt niet van drukte en wil liever niet opvallen.”

 

“Lou is een klein spook, heeft donkere ogen en donker krullend haar. Hij is een echte schelm. Hij past zich gemakkelijk aan, durft meer en heeft minder last van de drukte. Hij is nog jong natuurlijk, er kan nog veel veranderen. Maar als ik hem vergelijk met Lars op die leeftijd, dan is het verschil enorm.”

Positief opvoeden betekent voor Ilse de kinderen stimuleren in hun creativiteit en ze dingen zelf laten doen. “Ik wil ze opvoeden met veel zelfvertrouwen. Tegenwoordig wordt heel veel belang gehecht aan prestaties. Maar dat is voor mij niet de hoofdzaak. Ik weet liever hoe Lars zich gedraagt tegenover andere kinderen dan hoeveel hij scoorde op een testje. De rest komt wel als hij zich goed in zijn vel voelt.”

Creativiteit

“Sinds dit jaar gaat Lars één keer per week sporten. Hij loopt heel graag, maar voor atletiek is hij nog te jong. We hebben hem dus ingeschreven in een tennisclub. Dat gaat nu nog spelenderwijs. In plaats van hem af te zetten en meteen weer weg te gaan, blijf ik wel eens kijken en reageer ik enthousiast. Zo probeer ik hem aan te moedigen. Daarnaast hechten zowel mijn man als ik veel belang aan creativiteit. Hij is regisseur en is veel bezig met beelden en foto’s nemen. Ik heb een theateropleiding gehad en richt me meer op expressie. Ik zing wel eens een liedje of speel poppenkast met de kinderen. Ik ga ook heel graag naar een theatervoorstelling met hen kijken.”

 

En wat doen de kinderen graag met hun ouders? “We hebben pas van die Uno-kaarten gekocht. In de week heb ik niet altijd tijd om mee te spelen, maar dat maak ik in het weekend goed. Lou kan dat nog niet, en dus spelen we met zijn tweeën. De kleinste gaat dan weer heel graag winkelen met papa. Hij zoekt de producten dan in de rekken. Dat is de ‘ons-tijd’. De kinderen vinden het plezant dat ze dan alle aandacht krijgen.”

Slaapritueel

Slapen doen de jongens van Ilse Van Hoecke samen. “Dat gaat eigenlijk heel vlot. Ik denk dat het een moeilijke overgang zou zijn als we ze apart zouden leggen. We hebben nu alleen een onnozel praktisch probleem. De jongste doet nog een middagdutje. Maar Lars moet echt om 19.30 uur zijn bed in. Lou is dan meestal nog niet moe. Dus proberen we het middagdutje nu beperkt te houden. Misschien dat Lars zich volgend jaar wel afvraagt waarom hij samen met zijn jongere broer moet gaan slapen. Maar voorlopig komen daar nog niet veel vragen over.” Ilse hechtte van het begin veel belang aan het slaapritueel. “Mijn vader zei altijd: slapen is eten en drinken voor een kind. Dat haalt alles uit zijn slaap. Ik vind dat ook heel belangrijk. Een uurtje voor het slapengaan steken we de jongens in bad en doen we ze hun pyjama aan. Daarna bouwen we de dag af met een rustige activiteit. En dan gaan ze naar boven. In bed vertellen we nog een verhaaltje, met zo’n zacht lampje aan. Ze zeuren wel eens om een tweede verhaaltje. Bij papa pakt dat niet, maar ze weten dat er bij mama iets meer marge is. Maar over het algemeen proberen we ons daar echt aan te houden. Het is voor hun eigen bestwil.” Wanneer ze het echt te bont maken, gaat het licht in de gang uit. “Dat hebben we een keer moeten doen, en toen was het grote paniek. Voor hen is dat licht in de gang echt een houvast. Nu weten ze wat het gevolg is als de mondjes niet dicht gaan. Ze weten dat ze niet al te ‘onnozel’ mogen doen.” En daarna kan ook Ilse zelf stikkapot in de zetel ploffen.

Stimuleren

Sommige kinderen houden zich graag met kunst bezig. Dat kan zijn: muziek, dans, toneel, tekenen, fotografie… Via kunst kunnen kinderen over de wereld nadenken, die interpreteren en vorm geven. Kunst bevordert niet alleen de taalvaardigheid maar ook de sociale en intellectuele ontwikkeling. Hoe kunnen ouders creativiteit stimuleren? Toon oprecht interesse. Hang of zet het kunstwerk op een zichtbare plaats, kijk en luister naar wat je kind aanbrengt. Moedig het aan en prijs het voor zijn inspanningen. Oefening baart kunst. Hou er rekening mee dat een knoeiboel er soms bij hoort.

Slapen in het licht of in het donker

Kinderen slapen pas goed in en/of door als ze zich veilig voelen. Sommige kinderen slapen graag in het donker, de ramen verduisterd en de deur toe. Andere kinderen willen liever nog wat kunnen zien. Je kunt daar tegemoet aan komen door de gordijnen een stukje open te laten, een nachtlampje of het licht op de gang te laten branden. Meestal is wat kinderen verkiezen een gewoonte. Ouders starten ermee en kinderen nemen het over. Het goede nieuws is dat gewoonten kunnen veranderen. Als ouder kun je de kinderen leren om net zo goed te slapen in minder donkere kamers. Zo kun je (tijdelijk) een lampje laten branden in perioden dat je kind zich minder op zijn gemak voelt. Als je een gewoonte wilt veranderen, dan doe je dat het best met kleine stapjes tegelijk, terwijl je je kind veel aanmoedigt en prijst.

assertiviteitstraining
lezingen over opvoeden

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS