Thuis bij Kapitein Winokio

Winok Seresia, bij kinderen en ouders beter bekend als Kapitein Winokio, heeft zelf (nog) geen kinderen. Maar met zijn kinderliedjes lokt muzikant wel wekelijks zalen vol jonge bewonderaars. En zo voelt hij perfect aan wat er leeft binnen de gezinnen.

Samen kinderen opvoeden én gelukkig blijven in een relatie, is moeilijker dan vroeger. Daar is Kapitein Winokio van overtuigd. “Ik merk het aan de vele nieuw samengestelde gezinnen in mijn vriendenkring en tijdens mijn optredens”, zegt hij. “Als ik na een show de samengestelde patchworkfamilies bedank, dan hoor ik veel gelach in de zaal.”

“Vroeger bleven ouders samen omdat het moest vanwege de familie of de kerk. Nu gaan ze gemakkelijker uit elkaar. Dit is positief. Maar die sterkte is meteen ook een zwakte. Ik vrees dat mensen soms te snel uit elkaar gaan.”

“Mensen onderschatten de invloed van kinderen op hun relatie wel eens. Als je geen kinderen hebt, kan je alles doen waar je zin in hebt. Maar dan komen er kleintjes en wordt alles anders. Koppels staan daar te weinig bij stil. Eigenlijk zou er een campagne moeten komen:  ‘Ga eerst samen op vakantie voor je aan kinderen begint’. Ik vind het trouwens geen slechte zaak om op oudere leeftijd aan kinderen te beginnen. Zo kan je hen rust en zekerheid meegeven.”

Zelf past de kapitein, zoon van een alleenstaande mama, ook die filosofie toe. “Mijn vriendin en ik willen nog kinderen, ja. Als we zeker zijn van alles en als het moment er is… Mijn vriendin is vroedvrouw en heeft in haar leven al zeker 500 à 600 kinderen ter wereld gebracht. En zeg nu zelf, een muzikant, een vroedvrouw en kinderen, dat is toch een perfecte combinatie."

Als gezin samen regels opstellen

Of Kapitein Winokio een strenge papa zou zijn, weet hij niet. “Ik vind het belangrijk dat een kind gelukkig is en zich goed in zijn vel voelt. Maar een goed huis moet wel regels hebben. Er moet bijvoorbeeld een zekere basisorde zijn, zonder te overdrijven. Het kan nooit de bedoeling zijn dat een kind na zijn spel alles onmiddellijk moet opruimen zodat niemand nog kan zien dat het heeft gespeeld.”

“Als gezin samen regels opstellen lijkt me leuk. Kinderen vanaf 6 à 7 jaar zou ik zeker ook mee laten beslissen over de kleine regeltjes, zoals het dekken van de tafel, het opruimen… Dan krijgen ze het gevoel dat ze inspraak hebben. Eigenlijk heet dat ‘politiek’.”

“Voor mij is het heel belangrijk dat je als ouders op dezelfde golflengte zit qua opvoeding, naar elkaar toe en zeker ook tegenover de kinderen. Je kan uiteenlopende ideeën hebben, maar de kunst is om je door die verschillen te laten inspireren. Pas op, dat betekent niet dat je nooit ruzie mag maken. Kleine ruzies of discussies – zolang het niet over de kinderen zelf gaat - zijn goed. Zo leren kinderen argumenteren.”

Beleefdheid is mama-ding

“Ik ben er ook van overtuigd dat ouders hun eigen specialiteit hebben. Vaders zijn doorgaans meer bezig met de regels in huis. Moeders hechten meer belang aan hoe hun kind is of doet. Beleefdheid bijvoorbeeld vind ik een typisch mama-ding. Zolang je samen blijft overleggen, kan samen kinderen opvoeden toch niet zo moeilijk zijn. Daarmee zeg ik niet dat het altijd even makkelijk is. De agressieve beeldcultuur (waarvan we de negatieve invloed op kinderen nog altijd onderschatten), de crisis (wellicht het meest gebruikte woord in de media)… het heeft allemaal zijn weerslag op het gezin.”

“En dan is er nog de drukke agenda van de kinderen van tegenwoordig. Op maandag naar de tekenschool, dinsdag turnen, woensdag yoga, en donderdag misschien wel naar de psycholoog… Hopen ouders dat ze voor zichzelf wat tijd krijgen tijdens dat uurtje dat hun zoon of dochter basketbal speelt? Ze moeten hun kinderen wel nog naar al die hobby’s brengen en terugbrengen! Het klopt dat ouders vaak te weinig tijd hebben voor zichzelf. En dus zeker ook voor elkaar."

“Er is ook een positieve evolutie. Vijftig jaar geleden gingen toekomstige vaders niet eens mee binnen in de kraamkliniek. Nu helpen ze bij de bevalling. En hoewel ik het zelf nog niet heb mogen ervaren, ben ik er zeker van dat het samen op de wereld zetten van een kind de relatie tussen partners ook versterkt. Samen door die bevalling gaan, is iets waar je als koppel alleen maar sterker kan uitkomen.”

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS