Technologische vooruitgang geeft de kinderen van vandaag nieuwe kansen, maar zorgt er ook voor dat kinderen minder buitenspelen en in contact komen met de natuur. Deze natuur kan nochtans goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

 

Contact met de natuur daagt de zintuigen van kinderen uit, laat hen op ontdekking gaan. Ook het verbeeldingsvermogen en creativiteit worden gestimuleerd door natuurbeleving.

 

Kinderen die actief zijn in de natuur, ontwikkelen verder ook een gezondere levensstijl. Een voorbeeld hiervan: kinderen die meer tijd buiten doorbrengen, hebben tot 41% minder kans op overgewicht.

 

Natuurpunt geeft op hun website heel wat leuke ‘doe-tips’ rond kinderen & natuur. De tips gaan van het laten inkleuren van natuurkleurplaten, over het doen van een junior natuursafari tot het koken met natuurrecepten.  Ooit al vleermuiskoekjes gemaakt?

 

Het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid ziet natuurbeleving als erg waardevol voor kinderen. Hierin maken ze een opdeling in de verschillende leeftijdsgroepen: Jonge kinderen bijvoorbeeld - tot 8 jaar - zien natuur als een doe-natuur. De natuur nodigt uit tot het ondernemen van allerlei activiteiten. Het zoeken en afwerken van een mooie stok, het verzamelen van kastanjes, het bouwen van kampen zijn enkele voorbeelden.

Laat kinderen kennismaken met nieuwe plekjes. Buiten spelen hoeft niet enkel in de tuin, maar kan ook in een park, speeltuin, wei of bos.

Aanvaard dat buiten spelen vaak samen gaat met vuile kleren en handjes vol zand. Leg desnoods propere kleding of een handdoek klaar aan de deur.

Buiten spelen heeft heel wat voordelen: zo maken kinderen kennis met hun omgeving, versterken ze hun sociale vaardigheden, stimuleert creativiteit en fantasie, het verminder stress en zorgt voor een betere nachtrust.

natuur(lijk)

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS