ontvoering

Een van de grootste angsten die ouders kunnen hebben betreft een onvoering van hun kind. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat je kind het slachtoffer hiervan ooit het slachtoffer zal worden.

 

Anderzijds gaan ouders hun kinderen nooit volledig kunnen beschermen tegen een risico op ontvoering. Kinderen bezitten een inschattingsvermogen dat nog niet doorontwikkeld is. Als een volwassen persoon een kind echt wil ontvoeren, zal dit meestal lukken. Dat bewijst dit filmpje

 

Neem vooraf verschillende scenario's door

 

Praat met je kind. Dat kan bijvoorbeeld gaan over wat je zoon of dochter moet doen als hij een ongeval ziet gebeuren of gepest wordt. Maar het kan ook gaan over wat je kind moet doen als een vreemde persoon hem aanspreekt. Vraag om indien ze iets vreemd zien, dit te melden.

 

Eén gouden regel

 

Het is onmogelijk je kind voor te bereiden op alle mogelijke situaties. Een duidelijke stelregel kan bijvoorbeeld zijn dat je kind nooit meegaat met een persoon die hij of zij niet kent.

 

Je zou een geheim codewoord kunnen afspreken met je kind of je kind kunnen zeggen nooit in een auto van een vreemde te stappen.

 

Wees op de hoogte

 

Probeer als ouder een goede monitoring te hebben. Waar zijn je kinderen? Met wie gaan ze om? Bespreek welke info ze over zichzelf posten op het internet en of ze weten hoe dat werkt, die ‘privacy-settings’. Wijs op de gevaren van het chatten met iemand die ze niet kennen.

 

Let goed op het gedrag van je kind en zeker als dit verandert: het kan een signaal zijn.


Bouw zekerheid in


Hou rekening met het ontwikkelingsniveau van je kind en wat je kan verwachten van je kind. De grens is soms onduidelijk, maar een drie-jarige stuur je niet alleen naar de winkel.


Waar mogelijk, stuur je kind samen met een of meerdere andere kinderen op pad. Als je op plaatsen komt waar je kind later alleen ook al komen, probeer dan te verwijzen naar huizen van bekenden of plaatsen waar veel mensen zijn zodat je kind dit zal herinneren.

 

Maak kinderen weerbaar

 

Sta met kinderen stil bij wat bepaalde situaties voor hen betekenen. Vinden ze de situatie ok, voelen ze zich ongemakkelijk, of vinden ze een situatie ‘erover’ gaan? Wat is naast hun gevoel het gedrag dat ze (willen maar niet durven) stellen?

 

Praat met kinderen over en oefen sociale vaardigheden, zoals assertief zijn of 'neen' leren zeggen.


Antwoord op vragen waar kinderen mee zitten.

 

Focus op het positieve

 

'Er zijn altijd mensen die je kunnen helpen. Als je bang bent, trek dan de aandacht van anderen door bijvoorbeeld hard te roepen.'

 

Probeer niet te overdrijven in het waarschuwen van kinderen

 

Bange ouders maken angstige kinderen. De kans dat deze 'angstinfo' een negatief effect zal hebben op hun ontwikkeling is vele malen groter dan de kans op een negatief effect omwille van een ontvoering.

 

Stel kinderen gerust. Probeer je eigen emoties/angsten eerst onder controle te krijgen. Zo niet, zou dit kinderen het gevoel kunnen geven dat mama/papa hen ook niet kan beschermen.

 

Het belangrijkste als ouder is om kinderen een veilig gevoel te geven. Kinderen betrekken alles heel erg op zichzelf en gaan hierin soms overdrijven. Ook tieners durven dingen die ze te zien en horen krijgen (bijvoorbeeld via sociale media) projecteren en extreem denken. Help hen hun gevoelens te kaderen door ze bespreekbaar te maken.

 

Belangrijk is om een veilige haven van rust voor de kinderen te zijn. Ontkennen is niet nodig, overdrijven zeker niet aan de orde, maar relativeren zeker en vast wel.

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS