top of page

Eén kind op vier drinkt elke dag frisdrank


Hoe is het gesteld met de eet- en drinkgewoontes van onze kinderen? Die verschillen nogal naargelang ze bij de ouders of de grootouders zijn. Zo krijgt één kind op zes elke dag snoep van de ouders. Een vierde krijgt zelfs elke dag frisdrank. Is het kind bij de grootouders? Dan liggen die cijfers nog hoger: vier op tien drinkt er altijd frisdrank, één op vier krijgt steevast snoep. Grootouders verwennen dus graag hun kinderen. Toch is het opvallend dat ook bij de ouders heel wat kinderen elke dag frisdrank en snoep krijgen.

Frisdranken zijn lekker, maar hebben ook een aantal nadelen. Ze bevatten dikwijls een grote dosis suiker. Af en toe een beetje suiker: daar is niets mis mee. Maar frisdranken zijn verslavend en brengen toch gezondheidsrisico’s met zich mee.” Als alternatief kies je best water. In tegenstelling tot frisdrank heeft water geen effect op de eetlust. Kinderen kunnen de hele dag door water drinken. Er een gewoonte van maken door het altijd aan te bieden binnen handbereik is de boodschap. Begin alvast met het vervangen van frisdrank door water tijdens alle tafelmomenten.

De enquête peilde ook naar tafelgewoontes. In veel gezinnen is ’s avonds samen eten nog altijd heilig. Maar liefst 73 procent van de ouders geeft aan altijd samen te eten. Bij 21 procent van de gezinnen is dat meestal het geval.

Samen eten is een goed idee. Naast het feit dat dit kinderen structuur biedt, is het ook het moment bij uitstek om als gezin tijd door te brengen in het drukke leven. Samen eten is kinderen ook leren eten, zoals proeven of blijven zitten, door zelf het goede voorbeeld te geven.

Bron enquête: LM Oost-Vlaanderen


bottom of page