top of page

Hoe kan ik rust creëren in mijn gezin?

Een kind kan soms heel druk zijn. Druk in het gedrag of druk in het hoofd, door veel gedachten en gevoelens. Dat maakt het moeilijk om bijvoorbeeld in te slapen, rustig huiswerk te maken of rustig samen te spelen. We spraken met auteur Nele de Ganseman die deze maand haar boek lanceert over hoe je als ouder samen met je kind tot rust kan komen.

Dag Nele. Kan je jezelf even voorstellen?


Ik ben Nele, mama van Casper en Victor, getrouwd met Steven. Zoals veel moeders ben ik niet alleen mama, maar onderneem daarnaast ook nog veel andere activiteiten.

Ik combineer een job aan de Odisee hogeschool met een baan als zelfstandig coach in mijn eigen coachingspraktijk, Sprankelcoaching, waar ik onder andere trajecten op maat opzet rond omgaan met stress, assertiviteit en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast ben ik freelance-medewerker van ZITDAZO en geef ik met heel veel plezier de assertiviteitstrainingen voor kinderen.


Dan vond je ook de tijd om een boek te schrijven! Waarom heb je dit boek geschreven?


Ja, gek he. (lacht). Dit lukt eigenlijk alleen door zelf de tijd te nemen om tot rust te komen en van daaruit de juiste keuzes te maken en prioriteiten te stellen.


Ik schreef dit boek omdat ik er zelf heel erg in geloof om samen met je kinderen tot rust te komen en zo samen te groeien in zelfvertrouwen. Want eerlijk gezegd, dat gaat toch vaak gelijk op.


> lees verder onder de foto


Wat kunnen gezinnen terugvinden in het boek?


Je vindt eerst een brede toelichting en achtergrond. Ik vertrek hierbij van zes uitgangspunten, die je breed en concreet kunt toepassen. Eentje daarvan is: “Een kind heeft geen behoefte aan een perfecte ouder, maar wel aan een echte, nabije en betrokken ouder”. Hier ga ik dan dieper op in zodat je een algemene basis meekrijgt.


Daarna stel ik een aantal concrete activiteiten voor om je kind tot rust te laten komen. Deze oefeningen en activiteiten kun je zelf met je kind doen. Op die manier leer je hoe je samen tot rust kunt komen en wordt je kind eigenaar van zijn eigen gedachten en gevoelens.


Voor wie is het boek bedoeld?


Dit boek is vooral gericht aan ouders, plusouders, pleegouders, adoptieouders, grootouders en ga zo maar door. Maar uiteraard kun je deze principes, uitgangspunten en oefeningen ook toepassen als professioneel begeleider, leerkracht, opvoeder, verzorger enzovoort.


De oefeningen in dit boek zijn vooral gericht op kinderen uit de basisschool. Ook in de voorbeelden zul je vooral kinderen van vijf tot elf jaar terugvinden. Maar de principes kun je eigenlijk al heel vroeg toepassen en ook op latere leeftijd zijn het nog belangrijke uitgangsposities.

Kortom je haalt uit dit boek wat voor jouw situatie zinvol en bruikbaar is. Ik geloof namelijk ook heel erg in de krachten en eigenheid van elk gezin. Dit boek geeft nog meer inspiratie, achtergrond en concrete ideeën voor waar elk gezin dagelijks mee bezig is: zorgen dat het goed draait en dat elk lid zich min of meer goed voelt.


Denk je dat veel mensen zich zullen herkennen in het boek?


Ik hoop het wel. Ik werk ook met heel concrete voorbeelden en situaties. Ik merk dat heel veel gezinnen met deze vraag zitten. Dat is op zich helemaal niet problematisch en zelfs eigen aan deze tijd. In elk gezin loopt het immers weleens uit de hand en bij iedereen kookt het potje weleens over. We zijn wel verschillend in hóe dit potje overkookt, welk gedrag je kind dan vertoont en hoe jij hierop reageert. Het goede nieuws is dat je hieraan kunt werken en dit kunt veranderen. En hiervoor geef ik heel graag concrete tips en inspiratie in dit boek.


Waar kunnen gezinnen verdere informatie of meer begeleiding en inspiratie vinden?


Het boek is te koop in elke boekhandel of te bestellen via de website van Lannoo. Op mijn website vind je ook nog meer blogs en info over mijn aanbod wat betreft het omgaan met stress, maken van keuzes of zoeken naar evenwicht in je leven.


댓글


bottom of page