ervaringen van ouders

Rebound

Lies Cattersel

Rebound.

Zo noemen wij het intussen. Geen idee of dat de juiste term is. Voor ons in ieder geval wel.


Een woord voor de tranen die komen na een feestje. Een uitstapje. Een actieve dag.


Veel input. En dus later, de output.

We weten het. Voelen het aankomen. Waarschuwen elkaar ervoor. Om geduldig te zijn. Het te begrijpen.

’s Avonds komen ze dan. De traantjes. Veel tranen.
Wanneer ze naar bed gaat. Als het stil wordt in huis. In haar kamer. Maar niet in haar hoofdje. Ze weet zich dan geen houding te geven. Snapt niet waar het vandaan komt, dat verdriet. De melancholie. Ze huilt. Omdat ze mama en papa zo lief vindt. Omdat ze haar katje mist. Omdat ze moe is. Overprikkeld.

Vijf wordt ze vandaag. Mijn kleintje.

We hadden een klein feestje vanmorgen. Telefoontjes en berichtjes heel vroeg. Een cadeautje. Vlaggetjes. Op school ook feest. Zingende kleuters. Muziek op de achtergrond. ’t ‘Kindje van de dag’ mogen zijn. Een prachtige kroon krijgen van de juf. Ze geniet.

Straks zijn er frietjes. Aan het kleine tafeltje. Met een filmpje op. Dat vindt ze gezellig. Het geluid van de tv staat al wat zachter. De film hebben we al -tig keer gezien. We praten wat rustiger. Misschien wat gedempter. Wat trager ook?

We knuffelen. Aaien over haar haartjes. Vertellen wat grappige dingen. Om op voorhand al te counteren. En voor we het bedje in kruipen, lezen we nog wat leuke boekjes. Samen. Dicht bij elkaar. Twee met de ogen open en eentje met de oogjes toe. Een rijmpje. Brengt rust in huis.

En hoewel ze van ons mag wenen – natuurlijk mag ze dat! – hoop ik, voor haar, dat we vanavond de traantjes mogen over slaan.

 

En hoe het verliep?


De traantjes kwamen toch. Zoals verwacht. Groot verdriet. Waarover? Dat kan ze zelf niet zeggen. De avond eindigde met een kleuter in het grote bed. Papa en mama elk langs een kant. Die allebei een boekje lazen… en toch maar even haar handjes vasthielden.

Volg Lies op Facebook

online cursus voor ouders

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS