Burn-out voorkomen begint op de schoolbanken

Ruth Geudens

 

Ze zitten buiten op het gras, op bankjes in de zon of in de schaduw, in groepjes van 2 of 3 als ik kom aangewandeld een beetje te vroeg dit keer, de bel is nog niet gegaan. Ik kan een spontane glimlach niet onderdrukken.

De juf en meester van het vijfde hebben het duidelijk begrepen. Met hun 53 kinderen en hun om en bij de 40 leesmakkertjes van het tweede leerjaar, zijn ze buiten getrokken met dit mooie weer. Toegegeven aan het instinct dat ons allemaal overvalt, als de eerste zonnestralen eindelijk genoeg warmte geven. Geweldig!

Geen duf klaslokaal of strenge blikken nodig, er heerst een rust bij de groepjes lezers, die menig ander onderwijzer jaloers zou maken. Het mooie aan deze twee is, ze maken hun beloftes waar. Al bij de infoavond gaven ze beiden aan niet in huiswerk te geloven. Als kinderen al de hele dag achter hun bankje oefenen, waarom moeten ze dan nog uren achter de boeken zitten ’s avonds?

Twintig minuten max, als ze er langer voor nodig hebben dan moet je dat even melden, werd er gezegd.

Toen er onverwacht voldoende sneeuw was gevallen voor wat sneeuwpret in de Ardennen, kregen we een brief mee. De week erop zouden ze gaan langlaufen, samen met het zesde. Bus gehuurd, langlauflatten geregeld en weg waren ze. Top hoe ze zich binnen het keurslijf van de opgelegde normen, toch kunnen zetten tot zulke spontaniteit. Voor velen was het de eerste keer en een ongelofelijke ervaring.

Nog een belofte die ze maakten en effectief nakomen; elke dag lopen ze met de hele klas “run a mile” want die hersenen hebben zuurstof nodig zoals blijkt uit menig onderzoek.

Een laatste nog om af te ronden, een liter water minstens per dag, de kinderen mogen de hele dag uit een fles drinken die op hun bank staat én kunnen naar het toilet als ze moeten, ook tijdens de les. Hoe anders ging het er vroeger aan toe, waar wij ook tijdens hete zomerdagen, enkel tijdens de middag onze chocomelk kregen of aan het toiletkraantje moesten lurken bij grote dorst. Om dan met schaamrood op de wangen om toestemming te moeten vragen, als we het echt niet konden ophouden tot de pauze.

Burn-out preventie begint al op de schoolbanken. De voortdurende competitie om eerst klaar te zijn, eerst het antwoord te weten, om maar meer stempeltjes te verzamelen of tafelkampioen te zijn, om dan ’s avonds nog aan een pak huiswerk te beginnen… De druk is te hoog.

 

Laat ze buiten ravotten, met elkaar overleggen als ze het antwoord niet weten of het samen opzoeken. Leer ze gelukkig zijn en in groep tot een goed resultaat komen, net door die combinatie van hun eigen specifieke talenten. Een mentaliteit switch is dringend nodig.

dag van het hoogsensitieve kind

FIJN DAT JE

BIJ ONS BENT

  • Facebook Social Icon

ZITDAZO VZW

ONS TEAM

ONDERNEMINGSNUMMER 0538 794 814

IBAN BE82 0017 0619 8068
 

ALGEMENE VOORWAARDEN

CONTACTEER ONS