top of page

Natuur-lijk!


Technologische vooruitgang geeft de kinderen van vandaag nieuwe kansen, maar zorgt er ook voor dat kinderen minder buitenspelen en in contact komen met de natuur. Deze natuur kan nochtans goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

Contact met de natuur daagt de zintuigen van kinderen uit, laat hen op ontdekking gaan. Ook het verbeeldingsvermogen en creativiteit worden gestimuleerd door natuurbeleving.

Kinderen die actief zijn in de natuur, ontwikkelen verder ook een gezondere levensstijl. Een voorbeeld hiervan: kinderen die meer tijd buiten doorbrengen, hebben tot 41% minder kans op overgewicht.

Natuurpunt geeft op hun website heel wat leuke ‘doe-tips’ rond kinderen & natuur. De tips gaan van het laten inkleuren van natuurkleurplaten, over het doen van een junior natuursafari tot het koken met natuurrecepten. Ooit al vleermuiskoekjes gemaakt?

Het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid ziet natuurbeleving als erg waardevol voor kinderen. Hierin maken ze een opdeling in de verschillende leeftijdsgroepen: Jonge kinderen - tot 8 jaar - zien natuur als een doe-natuur. De natuur nodigt uit tot het ondernemen van allerlei activiteiten. Het zoeken en afwerken van een mooie stok, het verzamelen van kastanjes, het bouwen van kampen zijn enkele voorbeelden.

bottom of page