top of page

Uitgaan


Over het algemeen begint het bij tieners vanaf 14 à 15 jaar te kriebelen om de eerste stappen in het uitgaansleven te zetten. Het is een fase van geven en nemen tussen tieners en ouders, wat het voor beide partijen een grote stap maakt.

Enkele tips:

  • Er is geen standaardtabel voor wanneer en tot hoe laat jongeren mogen uitgaan. Het is kwestie van persoonlijk oordeel op basis van o.a. het verantwoordelijkheidsgevoel van je puber. Steek je licht eens op bij andere ouders.

  • Jongeren hebben trucjes om hun ouders te overtuigen. Relativeer de “iedereen”, “altijd”, enz. en check het eventueel bij de ouders van de vrienden. Voor een eindejaarsfeest vragen tieners vaak een extra ‘toegift’ om wat langer te blijven. Ook dit kan je checken bij andere ouders.

  • Het is meestal geen goed idee om een bepaalde leeftijdsgrens te hanteren en de jongere dan vrij spel te geven. Probeer het opbouwend in soort uitgaan (vb. bioscoop vs. fuiven), afstand van thuis, frequentie en uur om thuis te komen.

  • Met een tiener kan je praten, discussiëren en een compromis sluiten. Wanneer ze het gevoel hebben dat ze gehoord worden of inspraak hebben, beschamen ze dit vertrouwen minder snel.

  • Als ouder kan je een gevoel van controleverlies hebben. Wees steeds op de hoogte van de 4 W’s: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Praat later ook over hoe hun avond is geweest.

bottom of page