top of page

Mijn kind online


65% van de 9 tot 16-jarigen zit dagelijks online. Gemiddeld doen ze dit meer dan 2 uur per dag. Jongeren maken gebruik van populaire apps als Facebook, Instagram, SnapChat, WhatsApp, Pinterest & Twitter.

‘Wat doet mijn kind de hele tijd online?’ & ‘Is dat dan niet gevaarlijk?’ zijn vragen die ons vaak bereiken.

5 tips:

  • Zie het internet niet als één grote gevarenzone, maar ook als een plek die vele mogelijkheden biedt. Het internet is een grote verrijking in het leven, (zeker) ook voor jongeren. Denk maar aan ontspanning, kansen tot netwerken, profilering (wie ben ik?) en opnemen van engagement. Jezelf als ouder laten verlammen door angst, is dus geen goede optie!

  • Informeer kinderen correct over zowel mogelijkheden als risico’s & gevaren. Het gebruik van een webcam is bijvoorbeeld fijn om online in contact te blijven met je vrienden, maar bevat ook gevaren.

  • Vertel kinderen hoe ze hun gedrag veilig en verantwoord kunnen maken. Bespreek welke info ze over zichzelf posten en of ze weten hoe dat werkt, die ‘privacy-settings’. Wijs op de gevaren van het chatten met iemand die ze niet kennen. Vertel wat een veilig wachtwoord is.

  • Sta met kinderen stil bij wat bepaalde situaties voor hen betekenen. Vinden ze de situatie ok, voelen ze zich ongemakkelijk, of vinden ze een situatie ‘erover’ gaan? Wat is naast hun gevoel het gedrag dat ze (willen maar niet durven) stellen? Vraag om indien ze iets vreemd zien, dit te melden.

  • Twee quotes die je kan gebruiken naar je kinderen toe: ‘Iets dat te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook!’ & ‘Iets wat je op internet zegt, zeg je tegen de hele wereld’.

bottom of page