top of page

Buitenshuis: op stap met je kind


In sommige gezinnen gebeurt het dat de kinderen zich thuis prima gedragen, maar in het openbaar de boel op stelten zetten. Buitenshuis gaan wordt een lastige opdracht, die ouders na verloop van tijd zelfs gaan vermijden.

  • Sta eerst en vooral stil bij je eigen gedrag. Hoe reageer je als je kinderen lastig worden? Ouders durven vaak de technieken van thuis niet toepassen in het openbaar omdat ze zich schamen. Trek je niets aan van de reactie van anderen. Het zijn jouw kinderen.

  • Kies een geschikt moment voor een uitstapje. Als kinderen moe of hongerig zijn, gaan ze zich sneller misdragen.

  • Hou realistische verwachtingen aan. Met je kinderen uit eten gaan vraagt de juiste setting en tijdspanne. Verwacht niet dat ze uren stilletjes op een stoel zitten terwijl jij een gastronomisch diner verorbert. In het juiste restauranttype kan je wel wat klein speelgoed of kleurboeken meenemen, zodat je kinderen zich even rustig aan tafel kunnen bezig houden.

  • In sommige gevallen kan je je kinderen ook betrekken bij de uitstap. Dit kan bijvoorbeeld in de supermarkt. Laat hen op zoek gaan naar iets wat op je boodschappenlijstje staat of laat hen spullen in de kar leggen of de prijs van iets zoeken.

  • Hou je aan je beloften. Als je zegt tegen je kind dat je enkel naar het winkelcentrum gaat om een pyjama te kopen, loop dan niet een hele dag etalages te kijken. Als je belooft om na het winkelen nog een ijsje te eten samen, doe dit dan ook.

Probeer bij grote daguitstappen of weekendjes weg wel stil te staan bij wat je kinderen aankunnen. Zo zal een hele dag musea bezoeken met een driejarige of een terrasje doen tot middernacht niet altijd mogelijk zijn. Probeer middagdutjes aan te houden en etenstijden te respecteren.

Concrete ideeën nodig om uit te gaan met de kinderen? Bekijk ons overzicht.

bottom of page