top of page

Quality time


Hedendaagse gezinnen hebben het vaak heel druk. Beide ouders gaan (fulltime) werken en hebben een huishouden draaiende te houden. De kinderen gaan een hele dag naar school en hebben daarbovenop nog huiswerk en hobby’s. Quality time is dan vaak het eerste wat moet wijken.

Quality time is nochtans heel waardevol. Het ouderschap mag dan soms wel hard werken zijn, het mag niet enkel aanvoelen als een lastige klus of iets dat je helemaal opslorpt. Quality time in een gezin is belangrijk in drie verschillende vormen:

  • Quality time met het hele gezinDoor samen tijd door te brengen, leren gezinsleden elkaar beter kennen en wordt de onderlinge band versterkt. Het creëert ook leuke en positieve momenten met wat extra aandacht voor de kinderen, wat de betrokkenheid naar elkaar vergroot. Het gaat hier niet steeds om grote activiteiten of uitstappen. Samen een spelletje spelen of koken kan al heel wat betekenen. Het is ook belangrijk om individuele aandacht aan elk kind apart te geven. Dit kan in de vorm van voorlezen voor het slapen gaan of je bezigheden even te stoppen wanneer je kind iets komt vertellen of tonen.

  • Quality time voor de ouders als partners, zonder kinderen. Dit gebeurt meestal ’s avonds als de kinderen in bed liggen. Het kan af en toe ook deugd doen om een oppas in te schakelen, zodat jullie als koppel een gezellig avondje uit kunnen hebben.

  • Quality time voor jezelf, “me-time”. Je vervult niet enkel de rol die je als ouder of partner in een gezin opneemt. Je bent ook vriend(in), collega of lid van een hobbyclub. Je hebt ook het recht om deze rollen te vervullen, zodat je wat kan ‘bijtanken’. Het geeft je ademruimte en energie om uitdagingen die gepaard gaan binnen de opvoeding het hoofd te bieden.

bottom of page