top of page

Driftbuien


Driftbuien kunnen bijna dagelijks voorkomen bij kinderen tussen ongeveer 1,5 en 3 jaar oud. Driftbuien ontstaan voornamelijk uit frustratie. Jongen kinderen willen iets doen waarvoor ze nog niet de motorische vaardigheden hebben, ze willen iets zeggen maar kunnen het nog niet verbaal uitdrukken of ze willen iets en krijgen het niet.

In eerste instantie kan je proberen om de driftbuien te voorkomen door in de gaten te houden wanneer ze het vaakst voorkomen. Je kan je dagindeling aanpassen of duidelijke afspraken maken over dingen die driftbuien veroorzaken. Vertel op voorhand wat er gaat gebeuren zodat je kind weet wat het kan verwachten.

Enkele tips voor momenten dat een driftbui zich voordoet:

  • Blijf zelf altijd rustig en ga niet in discussie.

  • Geef niet toe. Je kind zal dan weten dat driftbuien een effectieve manier zijn om zijn zin te krijgen en zal het in de toekomst herhalen.

  • Zorg dat ze zichzelf of anderen niet bezeren.

  • Negeer de driftbui, maar enkel als je weet dat je het kan volhouden. Probeer het eerst thuis voor je het in een publieke plaats toepast.

  • Bij oudere kinderen kan je time-out toepassen.

Driftbuien kunnen ouders het gevoel geven dat ze constant in strijd gaan met hun kind. Onthoud daarom dat het een deel is van een normale ontwikkelingsfase, dus meestal ook van voorbijgaande aard.

bottom of page