top of page

Verlatingsangst


Jonge kinderen kunnen verlatingsangst vertonen. Ouders vinden het in die situaties vaak moeilijk om hun kleintjes achter te laten en te kunnen genieten van een avondje uit. Soms gebeurt het dat het sociaal leven op een laag pitje komt te staan.

Toch is het als koppel ook belangrijk om buitenshuis quality time te spenderen, dus het is zeker niet de bedoeling om deze behoefte voor jaren op te bergen.

Enkele tips in het omgaan met verlatingsangst:

  • Weet dat het maar fase isa. De aanhankelijkheid zal afnemen.

  • Sommige kinderen kunnen een fikse acteerprestatie neerzetten wanneer mama of papa wilt vertrekken. Het lijkt dan of hen iets vreselijks wordt aangedaan. Relativeer dit.

  • Zorg voor een babysit die je kinderen kennen. Als je toch beroep wil doen op iemand onbekend, vraag of die persoon al eens eerder kan langskomen om zich voor te stellen en eventueel een beetje met hen te spelen.

  • Wees duidelijk over je vertrek. Vertel je kinderen dat je nu weg gaat, maar wel weer terug komt en geef ze een kus of knuffel. Sluip niet stiekem buiten. Dit zal de ervaring voor je kinderen slechter maken.

Probeer als ouder toch te genieten van jullie uitje. Immers, in de meeste gevallen drogen de tranen snel.

bottom of page