top of page

Gaming


Het spelen van videospelletjes is over de decennia heen gegroeid van iets dat enkel voor ‘nerds’ bestemd was naar een populaire vrijetijdsbesteding onder kinderen en jongeren. Tegenwoordig speelt naar schatting 8 op de 10 jongeren videospelletjes. Het aanbod is uitgebreid met verschillende soorten spelletjes, zoals sportspelletjes, racespelletjes, vechtspelletjes,…

  • Er zijn verschillende onderzoeken gebeurd om na te gaan of het spelen van gewelddadige spelletjes leidt tot agressie. Het is geruststellend dat tot nu toe geen enkel verband is aangetoond.

  • Hoewel het niet altijd zo lijkt, heeft gaming vaak een sociaal aspect voor jongeren. Ze spreken af met vrienden om tegen elkaar te spelen of ze spreken online af in een gamegemeenschap met soms mensen van over de hele wereld. Wees als ouder wel aandachtig bij deze laatste situatie.

  • Gaming kan kinderen en jongeren stimuleren op verschillende vlakken. Ze hebben een goede oog-hand coördinatie nodig, probleemoplossende vaardigheden, strategisch inzicht,…

  • Als ouder bepaal jij zelf welke spelletjes in jouw huis gespeeld worden en welke niet. Ze zullen de afgekeurde spelletjes dan misschien nog wel spelen bij vrienden, maar je kan wel een duidelijk signaal geven en afspraken maken over wat thuis wel en niet kan.

  • Hou wel toezicht bij jonge kinderen en volg de leeftijdsspecificaties die op de spelletjes staan.

  • Kinderen en jongeren kunnen helemaal opgaan in gaming. Zorg voor een evenwicht tussen vrije tijd voor gaming en een hobby los van computer of spelconsole.

Op zoek naar alternatieve activiteiten voor kinderen? Bekijk ons overzicht hier.

bottom of page