top of page

Spitsuurgezin


Wanneer we aan mensen vragen hoe het met hen gaat, horen we vaak: “Goed, maar druk. Je weet wel, werken en kinderen.” Een gezin waarbij beide partners fulltime gaan werken en dit combineren met kinderen en een huishouden worden spitsuurgezinnen genoemd. Meer en meer gezinnen vallen onder dit begrip. De combinatie van werk en gezin vallen zwaar, omdat ze voor alles voor de volle 100% willen gaan. Dit kan niet, wat combinatiestress met zich meebrengt.

  • Onbewust dragen vrouwen vaak de grootste huishoudelijke taken. Soms omdat dit de gewoonte is, soms omdat vrouwen vinden dat het sneller gaat wanneer ze het zelf doen. Een evenwicht vinden in huishoudelijke taken tussen beide partners kan al wat stress wegnemen.

  • Geef sommige dingen uit handen. Accepteer hulp en laat anderen enkele dingen uitvoeren. Ook kinderen kunnen best een handje toesteken in het huishouden.

  • Durf jullie ochtend- en avondroutine in vraag te stellen. Dit zijn de echte spitsuren. Zijn er dingen die elke dag opnieuw moeilijk lopen? Ga dan met hele gezin rond de tafel zitten om nieuwe afspraken te maken.

  • Zoek tijd voor jezelf. Sommige ouders staan graag een half uurtje vroeger op om rustig de krant te lezen. Andere ouders spreken af dat ze ieder één ‘vrije’ avond hebben, waarop ze niets moeten, maar kunnen doen wat ze willen. Bespreek hierin met je partner wat het best werkt voor jullie gezin.

  • Vind een luisterend oor. Even alles eruit gooien of klagen kan deugd doen. Wie weet heeft de andere wel goede tips of herkent die jouw verhaal? Vergeet niet af te sluiten met positieve noot.

  • Niemand verwacht een superman of –vrouw. Doe gewoon je best, meer kan je niet doen. Een frietje of boterham ’s avonds kunnen geen kwaad. Ook die ongestreken broek niet.

bottom of page