top of page

Autisme en vakantie


De vakantie is gestart: geen school en twee maanden de tijd om elke dag leuke dingen te doen voor de kinderen. De meeste kinderen weten onmiddellijk een hele hoop dingen om te doen en enkel bij regenweer of op het einde van de vakantie slaat de verveling toe.

Bij kinderen met autisme loopt dit anders: de verveling start al bij de eerste dag van de vakantie. Er is zoveel tijd zelf in te vullen en de mogelijke activiteiten is oneindig. Voor hun is het gezegde ‘kiezen is verliezen’ nog meer van toepassing. Als ouder moet je deze kinderen elke dag in gang zetten en na een paar uur zitten ze weer voor zich uit te staren.

Hoe maak je er een aangename vakantie van zonder dat je als ouder continu achter hun veren moet zitten? (Deze tips werken ook voor kinderen zonder autisme.)

  • Werk met dagschema’s en visualiseer de planning: Ga een keertje met hen samen zitten om te horen wat ze willen doen of bedenk zelf wat ze leuk vinden. Maak van elke activiteit samen met hen een tekening of een foto. Hang deze op een zichtbare plaats in huis. Uur indelingen hoeven niet, maar zijn vaak wel handig om duidelijk te maken, hoelang een activiteit duurt.

  • Voorzie ook een tweede schema voor als het slecht weer is: Kinderen met autisme vallen vaak volledig stil als ze niet buiten kunnen. De activiteiten die gepland staan moeten kost wat kost doorgaan en dat is niet altijd mogelijk. Bespreek dit met hen op voorhand.

  • Laat ook lege momenten in de planning: kinderen met autisme hebben meer dan andere kinderen nood aan rustmomenten. Plan deze gericht in en overvraag je kind niet. Het is vakantie dus rustmomenten horen er bij.

  • Laat nog keuzemogelijkheden over: Kinderen met autisme kunnen moeilijk kiezen, maar dat wil niet zeggen dat je alle keuzes moet overnemen. Beperk wel de keuzemogelijkheden tot maximaal 3 activiteiten en dit maximaal 2 keer op één dag. Hang in de planning een vraagteken of hang meerdere prentjes naast elkaar.

  • Als je kind niet weet wat je kan gebruiken van materiaal, maak van opruimen een activiteit: zet je samen met je kind voor de speelgoedkast en koop enkele handige bakken aan. Samen doorzoek je de kast en steek je alle materiaal / speelgoed in bakken met een label op. Bv schilderen, poppen, knippen- en -plakken,…

Als ouder moet je dus vooral orde in de chaos van de vakantie brengen en dan kan iedereen genieten van de maanden juli en augustus.

bottom of page