top of page

Schelden & vloeken


Je kan een kind onvermijdelijk afschermen van gevloek. Ze horen het immers rechtstreeks op school, de opvang of via broer of zus. soms vangen ze gevloek indirect op: bijvoorbeeld op TV, het internet of de radio. Het is toch altijd even schrikken als je deze dingen hoort uit een kindermond.

Bij peuters draait het vooral om het zeggen van ‘vieze woorden’. Woorden zoals ‘piemel’ of ‘poep’ vinden ze vaak heel grappig. Vanaf een jaar of zes maken de vieze woorden plaats voor echt gevloek. Kinderen doen inspiratie op - bijvoorbeeld via oudere kinderen op school - en beseffen dat ze dat soort van taal eigenlijk niet mogen gebruiken. Vanaf de leeftijd van zeven jaar beseffen de meeste kinderen wat ze zeggen en weten ze ook dat het echt niet kan. Het blijft natuurlijk verleidelijk om het soms wél te doen.

Hoe ga je als ouder om met gevloek?

  • In eerste instantie is het best om gevloek of vieze woorden te negeren. Aandacht krijgen (voor ongewenst gedrag) maakt het voor kinderen alleen maar interessanter om het te herhalen. Aandacht kan zowel positief zijn (papa lacht erom) als negatief (mama wordt heel boos).

  • Achterhaal van waar het gebruik van ongewenste woorden komt. Je kan dit op een rustige manier vragen aan je kind.

  • Vaak willen kinderen niet doelbewust kwetsen. Ze beseffen soms niet altijd wat ze zeggen. Vraag daarom ook wat je kind denkt dat het woord betekent. Dat maakt een gesprek om te spreken over hoe scheldtaal kan kwetsen ook gemakkelijker.

  • Soms kan 'vloekgedrag' kaderen binnen een fase van het testen van grenzen. Wanneer het gedrag blijft aanhouden, kan het nodig zijn om hieraan gevolg te geven. Je zou kunnen overwegen om je kind een compliment te geven bij het gebruik van 'propere taal' of een beloningsysteem aan de slag te gaan als dit werkpunt voor jouw kind écht een opgave is.

  • Oudere kinderen kunnen bepaalde vloekwoorden zelfs al als stopwoord gebruiken. Probeer het dan te vervangen door een grappig alternatief. Kinderen zijn zelf creatief hierin.

  • Het spreekt voor zich dat je zelf als ouder het goede voorbeeld moet geven. Kinderen imiteren hun ouders het meest. Ouders zijn ook natuurlijk maar mensen, dus als je toch een vloekwoord laat vallen in het bijzijn van je kinderen, excuseer je dan en laat hen merken dat je weet dat je fout was (en het eigenlijk niet mag).

bottom of page