top of page

Veel doen met weinig geld


Ik hoor het regelmatig van verschillende mensen: op het einde van de maand is het geld zo goed als op. Of zelfs helemaal op.

Eén van de dingen waarop op die momenten bespaard wordt, is op de uitjes met kinderen. Wij gaan ook niet snel naar een pretpark trekken, want alleen al met het betalen van de ingang voor vijf personen geven we eigenlijk het budget voor een ganse week inkopen weg.

Wanneer we dan wel naar een pretpark trekken? Als er deals te rapen vallen. Zo gingen we in september naar de Efteling voor ochgottekes 30 euro. Siem en Yana waren hier echter niet bij, anders zou het 60 euro geweest zijn. Wat nog altijd een verschil van 90 euro gemaakt zou hebben, want jawel hoor, je betaalt 30 euro om een dagje in de Efteling door te brengen. Het verbruik ter plaatse nog niet meegerekend.

Het kan anders.

Je hoeft niet altijd je portefeuille boven te halen om je kinderen een leuke tijd te laten beleven. Vandaar deze blog.

Mijn “doe-eens-iets-leuks-voor-geen-geld-alfabet”. Neem die “geen” niet te letterlijk, uiteindelijk kost alles wel een beetje geld, ik noem maar de naft om naar de zee te rijden, de bloem voor het maken van de taart en de gezelschapsspelletjes die in de speelkast liggen, …

AMBACHTENQUIZ

Maak kaartjes met verschillende beroepen op. De bedoeling is dat de verschillende teams het tegen elkaar opnemen en door middel van het uitbeelden van de beroepen, kunnen raden welk beroep er op het kaartje staat.

BOSWANDELING

Niets fijner dan in de herfst naar het bos te trekken. Je kan je kinderen een eierdoosje geven en hen allerlei zaken laten verzamelen. Wat, vraag je je af? Kastanjes, een eikel, bruine (of gele of rode) blaadjes, veertjes, takken, keuteltjes,…

COMPUTERSPELLETJES

Een computer is bijna niet meer weg te denken in deze tijden. Waarom daag je elkaar niet eens uit in deze discipline? Wie vormt er de meeste lijnen met Tetris? Wie is de meest behendige van het gezin en wie maakt de beste hamburger?

DISCO

Waarom bouw je eens geen feestje? Tover je huis om tot een echte disco. Hiervoor kan je ballonnen ophangen, je zorgt voor goeie muziek en je maakt dat er cocktails te verkrijgen zijn. Hop met die dansvoetjes!

FIETSEN

Doe eens gek en neem, naast je fiets, ook een muntje mee. Bij ieder kruispunt speel je “kop of munt”. Bij “munt” ga je naar rechts, bij “kop” moet je linksaf. Wedden dat je heel wat leuke plekjes passeert?

GEZELSCHAPSSPELLETJES

Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat er in ieder huishouden wel gezelschapsspelletjes terug te vinden zijn. Het haardvuur aan en een beker warme chocomelk naast het spelbord en de leute kan beginnen.

HALLOWEENDINGES

Tover jezelf en je kinderen om tot een vampier, een boze heks, of een ander monster. Knutsel met pompoenen of maak er soep van. Ga op griezeltocht in de buurt en lees spannende verhalen voor aan de kinderen.

JONGENS TEGEN DE MEISJES

Een soort van “Strijd der seksen”, maar dan voor kinderen. Wie gooit het verst met de bal? Wie springt het hoogst? Wie blinkt de glazen best op? Wie verzint het meest spannende verhaal?

KAMPEREN

Niets heerlijker toch, dan allemaal samen in een tent te slapen, verhalen te vertellen en stiekem scheetjes te laten? Schrap dat laatste maar, ondertussen ben ik volwassen en doe ik daar niet meer aan mee. Zelfs al sla je de tent in je eigen tuin op, de kinderen zullen er helemaal weg van zijn.

LOOPROUTE

Op tinternet zijn er vele looproutes terug te vinden. Google is your best friend. Hop, die loopschoenen moesten al om je voeten zitten!

MUZIEKINSTRUMENTEN MAKEN

Met kroonkurken, een stuk hout en wat nagels raak je al heel ver. Maak een gaatje in het midden van de kroonkurken, rijg ze aan de nagels en sla de nagel in het hout. Of vul het rolletje waar eerder wc-papier rond zat met rijst, sluit het mooi af en beschilder het. Hopla, je schuddoosje is geboren.

NELEPS EJTREPPOTSREV

Deze activiteit hoeft geen uitleg, behalve dat je hem best achterstevoren leest. Kwestie van ook iets bij de N te kunnen zetten…

OCHTENDGYMNASTIEKEN

Hup, kinderen uit bed en stuur ze maar richting living/tuin/garage/… waar je ze een goeie ochtendworkout laat uitvoeren. Springen, pompen, cirkels draaien met de handen, traplopen,… De mogelijkheden zijn legio.

PICKNICKEN IN HET PARK

Alleen al aan het klaarmaken van de picknick kunnen jij en je koters heel wat plezier beleven. Samen broodjes smeren, samen fruitdoosjes vullen, drankjes inpakken,… En daarna? Smakelijk!

QUIZ

De ideale activiteit tijdens een regenachtige dag. Deel je kinderen (en hun vriendjes) op in teams en hou een quiz. Quizthema’s nodig? U vraagt, ik geef: muziek, wiskunde, aardrijkskunde, showbizz, actualiteit, wetenschap, taalraadsels,… Laat me weten wie er won.

ROMMELMARKT

Je vindt altijd wel ergens een rommelmarktje in de buurt. Heerlijk om er met de kinderen rond te snuisteren en vanalles te ontdekken. Doen!

SPEURTOCHT

Speurtochten zijn er in alle vormen en soorten. Je kan gaan voor een fotozoektocht, of voor een Q&A-speurtocht, of voor een vruchtenspeurtocht… Persoonlijk vind ik de fotozoektochten heel fijn. Het vraagt wel wat voorbereiding, want je moet op voorhand foto’s van de omgeving maken, ze in enveloppen doen en gaan ophangen/verstoppen. Daarna geef ik één foto aan de kinderen, waarop een locatie afgebeeld staat. Ze gaan naar die locatie en zoeken daar een enveloppe waarin een andere foto zit. Huppekee, terug naar de locatie die daarop staat en zo komen ze uiteindelijk aan bij de verborgen schat. Plezier verzekerd!

TAARTEN BAKKEN

Een simpele cake bijvoorbeeld. Bloem, suiker, boter en eieren. Hmmm, pakt er maar een kookboek bij, want met mijn uitleg raak je niet zo ver. En dat voor iemand die bakken en koken zoooo fijn vindt… Schaam op mij. Enneuh, vergeet de kids niet te laten helpen bij het opruimen van de keuken!

VROEMTUIGEN KNUTSELEN

Vaak heb je de benodigdheden voor deze activiteit standaard in huis liggen. Papier, karton, een schaar, een lijmstift, kleurpotloden en verf. Natuurlijk kan je ook andere dingen knutselen, maar ik moest toch ook een woord bij de V kunnen zetten? :)

WATERSPELLETJES

Twee of meer teams, veel water, plastic flessen, waterballonnen, watergeweren, bekers, dienbladen, bloem, snoep, … Wees creatief, je zal zien dat er heel wat mogelijkheden zijn.

YSJES MAKEN

Veel heb je hier niet voor nodig: wat water en grenadine, potjes en een stokje. Meng het water met de grenadine, vul de potje en zet alles in de diepvries. Controleer af en toe of het goedje al min of meer bevroren is. Je kan je er dan het stokje in stoppen. Nog even wachten en huppekee, je waterijsjes zijn klaar.

ZANDKASTELEN BOUWEN

Zee, zond en zand. Trek er eens op uit naar de zee, je zal je er geen moment vervelen. Waarom doe je eens niet van wedstrijdje om het grootste, mooiste, sterkste,… zandkasteel te bouwen?

www.dewereldvanarthur.be


bottom of page