top of page

Zorg voor jezelf!


In een gezin is het vaak discussie over dezelfde dingen of hetzelfde gedrag. Wanneer een kind ongewenst gedrag vertoont, bestaan er een aantal technieken om kinderen dit gedrag af te leren.

Maar wat kan je als ouder doen om rustig te blijven bij herhaaldelijk moeilijk gedrag?

  • Leer bij over de ontwikkeling van kinderen. Op die manier komen ouders er vaak achter dat het gedrag van hun kind niet zo abnormaal is. Het kan onderdeel zijn van een (voorbijgaande) ontwikkelingsfase. Dit inzicht kan ervoor zorgen dat je rustiger blijft wanneer het gedrag zich stelt.

  • Wanneer je op voorhand weet dat een situatie discussie zal brengen (vb. tijdens het eten of naar bed gaan), beeld je dan alvast in hoe je zou willen reageren. Oefen dan ook wat ontspanningstechnieken, zoals diep in- en uitademen.

  • Denk positief. Als je op voorhand of tijdens de discussie negatieve gedachten in je hoofd hebt, zal de situatie sneller escaleren. Als je bijvoorbeeld denkt “Het is altijd hetzelfde, ik ben het beu” , zal je sneller geagiteerd reageren.

  • Als je dreigt je zelfbeheersing te verliezen, ga dan even naar een andere kamer.

  • “Pick your battles”. Niet elk detail is het waard om ruzie over te maken. Bepaald gedrag zal ook verdwijnen als kinderen ouder worden, dus stel prioriteiten. Wat vind jij als ouder echt belangrijk?

  • Neem tijd voor jezelf. Ga eens in je eentje wandelen of iets drinken met vrienden of een uit eten met je partner. Dit zal je batterijen weer opladen en energie geven op moeilijk momenten.

bottom of page