top of page

5 redenen waarom peuters zo vermoeiend zijn


Peuters ontdekken dat ze een eigen persoontje zijn.

Los van mama of papa. Hun IK komt centraal te staan. En net daarom willen ze veel zélf uitproberen. Geef hen dan ook de ruimte om te proberen. Trial & error. Met vallen en opstaan.

Peuters hebben geen geduld.

Of ze hebben er toch vaak moeite mee. Als iets niet lukt, kunnen ze … ontploffen. Laat je peuter boos zijn, en help ook om terug rustig te worden. Driftbuien horen bij de ontwikkeling, daarom spreekt men ook wel eens over peuterpuberteit. Lees daar hier meer over.

Peuters zitten echt overal aan.

Vermijd gevaarlijke situaties maar haal niet alle spullen weg. Door kordaat je peuter weg te halen als hij iets ‘verboden’ aanraakt, gaat hij dit leren. Maar: het kan een tijdje duren. Herhaal de grenzen (eindeloos)… Voorkom ongevallend door deze tips.

Peuters zijn niet te begrijpen.

Of toch niet helemaal. De taalontwikkeling is volop bezig, maar toch lukt het je peuter niet altijd om zich verstaanbaar te maken. Dat is best frustrerend. Stilletjesaan leert een peuter klanken nabootsen, woordjes en korte zinnen. Je kind begrijpt steeds beter wat je bedoelt. Doe een taalspelletje zoals ‘Kiekeboe’, maak rijmpjes, lees voor of zing liedjes. Deze activiteiten stimuleren de taalontwikkeling.

Peuters voelen zich het middelpunt van de wereld.

I want it all, and I want it now! Beslis zelf wanneer je met je peuter kan bezig zijn. Maak voldoende tijd om samen iets te doen, maar laat je peuter ook alleen spelen. De kleine uk goed in de gaten houden, blijft de boodschap.

peuters


bottom of page