top of page

7 dingen die een jongensmama herkent


Ben jij een jongensmama? Dan herken je deze dingen vast en zeker. Of niet, soms?

1. Als het maar een motor heeft

Wat is dat toch met die voorliefde voor alles wat motorisch wordt aangedreven? De fascinatie voor snelheid en kracht hoort daar ook bij. Voor binnen een paar jaar: ontwijken, die drones!

2. Kleine brokjes vol testosteron

Ja, dat spel verloopt al eens wat wilder. Blauwe plekken, die horen erbij. Net zoals een ruzie of vechtpartij. Want jongens gaan zo voor een oplossing van het conflict. Om dan nadien weer gewoon samen te spelen. Alsof er niets gebeurd is. Hou dus die EHBO-koffer in de aanslag, want ook schaafwonden horen bij het opzoeken van jongensgrenzen.

3. Bouwen, bouwen, bouwen

Bakken vol. Duplo. En later Lego.

Want bouwen, dat is toch voor jongens?

4. en... afgeleid!

Want jongens hebben gemiddeld genomen een kortere concentratieboog dan meisjes. Die kunnen zich ook nét iets beter focussen op het overzicht van verschillende taken. Jongens zijn dan wel weer vaak nieuwsgierig, willen bijleren en durven te experimenteren.

en ook nog:

5. Rommel hoort erbij

6. Jongens hebben al-tijd honger

en last but not least...

7. Scheten en piemels zijn grappig (en meisjes zijn niet onder de indruk)

Natuurlijk kloppen bovenstaande voorbeelden niet altijd en bevestigen ze eerder clichés. Onderzoek toont aan dat het label waarmee we als volwassenen speelgoed bestempelen een belangrijke rol speelt.

"Een toonaangevende studie uit 1983 liet kinderen met speelgoed spelen dat ze nog nooit eerder hadden gezien. Het betrof een clown met een open mond, waar kinderen kleine schijfjes in moesten werpen. De helft van de kinderen kreeg te horen dat dit jongensspeelgoed was, de andere helft dat dit bedoeld was voor meisjes. Wat bleek? Als de jongens geloofden dat het speeltje voor hen ontworpen was, kregen ze meer schijfjes in de mond van de clown dan wanneer ze dachten dat het meisjesspeelgoed was. Hetzelfde gold voor de meisjes. Voor kinderen is het label belangrijker dan het speelgoed zelf." (Weekend Knack, 21/08/15)

Onlangs schreef een mama voor ons een blog over het opvoeden van haar drie jongens. De blog kan je hier teruglezen.


bottom of page