top of page

Heb jij het recht mijn kind de les te spellen?


Alleenstaande mama Karen uit de Verenigde Staten schreef een dankbrief aan een andere mama die in de speeltuin haar kind aansprak op vervelend gedrag. De blog werd op enkele dagen tijd 3 miljoen keer gedeeld.

Beste onbekende die mijn kind aansprak in de speeltuin

Even alles op een rijtje. Vandaag probeerde je dochter het klimrek? Ok, dat is duidelijk. En mijn kind deed hetzelfde? Duidelijk. Maar omdat het voor jouw kind de eerste keer was, deed ze er wat langer over? En omdat ze soms schrik heeft, stopt ze halfweg? Mijn zoon had geen andere keuze dan haar voorbij te gaan, wat tegen haar aan botsend? En dan is je dochter gevallen en heeft ze gehuild? Hmm, oké dan.

Eerst wil ik je zeggen dat ik er had moeten zijn toen dit allemaal gebeurde. Helaas stond ik op dat moment aan de andere kant van de speeltuin omdat het vriendje van mijn zoon aan het huilen was. Dus nee, ik was er niet, maar geeft jou dat het recht om mijn kind de les te spellen?

Geeft jou dat het recht om hem streng aan te pakken en te zeggen dat hij moet stoppen? Geeft jou dat het recht om te doen alsof jij de verantwoordelijke bent, terwijl het eigenlijk mijn kind is?

Euh ja. NATUURLIJK.

Ik kreeg niet de kans om je dit vandaag te zeggen, maar BEDANKT. Als mijn kind zich niet gedraagt en ik om een of andere reden niet in de buurt ben, heb je mijn toestemming om te zeggen dat het genoeg geweest is. Ik zeg niet dat je het recht hebt om hem fysiek aan te pakken of echt te roepen (enkel ik mag dat), maar van mij mag je zeggen dat hij zijn beurt moet afwachten. Of als hij de glijbaan oploopt. Of als hij gooit met houtsnippers. Of als hij vloekt. Of het pestkopje uithangt. Of iets anders dat hij niet zou mogen doen en waarmee hij iemand anders lastigvalt.

Want ook al ben je zijn ouder niet, je bent wel de volwassene. En dat betekent dat je slimmer bent dan hij. Ja, ik weet dat er vast wel ouders rondlopen die helemaal kwaad worden als een onbekende kwaad wordt op hun kind. Maar ik niet.

Sorry dat ik er niet was om mijn job te doen. Bedankt dat je me daarbij hebt geholpen.

De mama van 'dat' kind.


bottom of page