top of page

Overstekend wild


Overstekend wild.. ik overdrijf niet, dat is wat mijn kinderen iedereen dag zijn op weg naar school.

Gisterenmorgen gebeurde het ondenkbare... Oversteekman signaleert dat er wordt overgestoken. Een 5-tal auto's vertragen helemaal zoals het hoort, echter de eerste (!) wagen stopt nog net op tijd met gierende banden aan het zebrapad. Ik schrik ervan en vraag 'Wat is me dat!'. Oversteekman knikt instemmend en zegt 'tja, zo gaat dat hier om de haverklap'.

Een kwartier later na mijn kids vrolijk uitgezwaaid te hebben aan hun klasje ,word ik overvallen door ambulances, tentjes, brandweerwagens, politie een paar meters van het zebrapad. Ik steek verdoofd over denkend 'het zal toch niet zijn?, Dat kan toch niet?'

Het bordje

Vlak aan mijn geparkeerde wagen ligt een plas bloed en een rond signalisatiebordje. Het bordje ligt er eenzaam en verlaten bij. Mark zijn bordje. Een beeld dat meer zegt dan 1000 woorden. Niet langer in de hand van oversteekman. Oversteekman die nu in kritieke toestand in de ziekenwagen ligt. Hij die onze kinderen als vrijwilliger al al die jaren beschermd tegen het onnoembare, werd zelf gegrepen door een auto en tientallen meters verder geslingerd.

De zone wordt al gauw afgebakend met lint voor het parket en de verkeersdeskundige. Er breekt een periode van urenlang wachten aan, want mijn geparkeerde wagen maakt deel uit van de 'plaats van het delict' en mag geen milimeter verplaatst worden.

Dit is geen spannend actieverhaal uit Aspe, geen Inspecteur Van In die zijn opwacht komt maken en het allemaal goed maakt. Dit is rauwe realiteit. Het zijn uren waarin ik niet durf te denken aan het nog grotere drama waarin mijn gezin had kunnen terechtkomen.

Veilig naar school

Jaren smeken ouders en scholen al om politie aan de cruciale oversteekplaats, recent werd beloofd dat dit vanaf dit schooljaar ging gebeuren. Een loze belofte, een belofte gebroken belofte. Dit zware ongeluk staat op het netvlies van kinderen die door oversteekman beschermd zijn, jarenlang. Was dit nodig ? Zal het 'voldoende' zijn om de gemeente die prat gaat op kindvriendelijk en veilig te zijn eindelijk tot actie aan te zetten?

Het zijn onze kinderen, broers en zussen, mama's en papa's die elke dag opnieuw als overstekend wild fungeren. Ook Oversteekman is een vader waar een dochter om huilt, we huilen allemaal om hem...en wat gaan al die mannen en vrouwen, bestuurders van de gemeente doen om dit huilen te vóórkomen?

Hoe zorgen ze ervoor dat mijn kinderen, onze kinderen veilig naar school kunnen? Welke verantwoordelijkheid nemen wij ook allemaal om met voorzichtigheid achter het stuur kruipen en veilig rijden opdat niemand nog overstekend wild hoeft te zijn?


bottom of page