top of page

Wat kan je doen als je kind faalangst heeft?


Faalangst is de angst die kinderen kunnen hebben waarbij ze denken dat ze iets wat ze zichzelf opleggen (of wat anderen hen opleggen) niet gaan kunnen. Ze denken vaak dat ze gaan mislukken. Het kan problematisch worden wanneer de angst zo groot is dat het je kind blokkeert of een negatieve invloed heeft op zijn of haar prestaties. Mogelijke signalen van faalangst bij kinderen zijn piekeren, huilen, gesloten zijn, veel buikpijn of hoofdpijn hebben, liegen, vermijdingsgedrag en zelfs paniekaanvallen.

Kinderen kunnen leren omgaan met faalangst. Immers, onze gedachten hebben een invloed op onze gevoelens en deze hebben op hun beurt invloed op ons gedrag (3 G’s). Bijvoorbeeld: als iemand denkt dat hij te dom is om een examen af te leggen en dat hij zal falen, zal hij zich nerveus en onzeker voelen, wat kan resulteren in vermijdingsgedrag zoals weigeren om het examen mee te doen.

Enkele tips rond deze 3 G’s:

  • Je kan je kind leren negatieve gedachten tijdig te herkennen en om te zetten naar positieve.

  • Voor de gevoelens van spanning kan je op zoek gaan naar relaxatieoefeningen. Zulke oefeningen zullen de lichamelijke signalen van stress, zoals hoofdpijn of zweten, die gepaard gaan met de emoties verminderen. Bijgevolg zal je kind zich ook rustiger gaan voelen.

  • Ook ouders kunnen heel wat doen om het zelfbeeld van hun kinderen te stimuleren zodat ze meer vertrouwen in zichzelf zullen krijgen. Hen herinneren aan hun positieve eigenschappen of succeservaringen installeren zijn enkele manieren hiervoor.

Wil je graag meer weten over hoe het zelfvertrouwen van je kind te stimuleren? Volg dan onze online cursus of kom langs op onze avonden rond ‘angst & onzekerheid’.


bottom of page