top of page

Zo geef je complimenten


Complimenten zijn een manier van positieve feedback geven aan kinderen. Op deze manier leren ze gewenst gedrag aan. Dat is gedrag dat je als ouder wil zien. Complimenten geven versterkt ook de band tussen gezinsleden én het geeft een boost aan het zelfvertrouwen van het kind. Maar hoe doe je dat, een compliment geven?

  • Pas je lichaamstaal en intonatie aan. Lach en praat op een enthousiaste toon. Een compliment kan je geven in combinatie met een fysieke aanraking zoals een knuffel of een schouderklop.

  • Benoem concreet wat je goed vindt aan het gedrag van je kind. Bijvoorbeeld, wanneer je zoon braaf speelt terwijl je zijn zusje aankleedt en je zegt “Goed zo, jongen!”, dan weet hij niet wat hij goed gedaan heeft. Daarom is het belangrijk om het gedrag specifiek te benoemen.

  • Zeg er ook steeds bij hoe blij je ermee bent en wat de gevolgen van het gedrag zijn. Bijvoorbeeld: “Wat ben ik blij dat je braaf gespeeld hebt terwijl ik je zusje aankleedde! Nu kunnen we meteen naar het park vertrekken.”

  • Verwoord het compliment positief. Zeg niet “Goed dat je eens niet schreeuwde aan tafel”, maar “Wat goed van je dat je vanavond rustig je bordje hebt leeggegeten.”

  • Complimenten geef je best meteen na het positief gedrag. Eventueel kan je het nog eens herhalen op het einde van de dag als je jouw kind in bed legt.

  • Pas de manier van complimenten geven aan aan de leeftijd van jouw kind.

Onthoud dat je jouw kinderen niet kan verwennen door te veel complimenten te geven. Goed gedrag is niet enkel afwezigheid van slecht gedrag. Grote, maar ook kleine dingen verdienen aandacht en goedkeuring. Kinderen zijn blij wanneer hun ouders opmerken dat ze iets goed doen en zullen het dan opnieuw doen. Op deze manier leren ze dus dat ze op de goede weg zitten.


bottom of page