top of page

Mijn kind kan niet tegen zijn verlies


Spelletjes spelen met kinderen is heel leuk, maar op een sportieve manier met verliezen omgaan is voor veel kinderen moeilijk. Zelfs volwassenen hebben het niet allemaal onder de knie, dus kunnen we verwachten van kinderen dat zij goed met verlies omgaan?

Verliezen is voor een kind soms lastig. Dat kan zich uiten doordat je kind wegloopt, begint te roepen of dingen stukmaakt. Soms is het moeilijk om de kalmte snel weer te herstellen.

  • Je kan op voorhand met je kinderen afspreken hoe er gereageerd mag worden bij verlies. Houden ze zich aan de afspraken, speel je het spel verder, anders niet. Het verlies-element als een mogelijkheid vooraf benoemen ('het kan zijn dat je gaat verliezen') is een goed idee. Denk er ook aan dat je activiteiten (spelletjes, puzzelen, ...) aanbiedt op maat van (de ontwikkeling van) je kind.

  • Geef het juiste signaal en voorbeeld aan jouw kind. Soms zeggen ouders wel “Winnen is niet belangrijk” maar vragen zich anderzijds wel luidop af in de auto waarom hun dochter niet vooraan stond tijdens het dansoptreden of vragen ze naar de mediaan van de klas bij een rapport.

  • Prijs het gedrag bij het omgaan met winst en verlies, niet de prestaties op zich ('Knap dat je zo rustig blijft'). Toon begrip voor het feit dat verliezen niet fijn is.

  • Een positief zelfbeeld leert kinderen en jongeren gaandeweg aanvaarden dat ze niet in alles goed hoeven te zijn. Iedereen heeft andere kwaliteiten en je best gedaan hebben kan een mindere prestatie toch goed maken.

Onthoud ook dat er niet altijd iets is met willen winnen. De competitiedrang kan kinderen ook doorzettingsvermogen en wilskracht opleveren. Leren omgaan met de frustratie van verlies is ook een goed idee, tegenslagen horen immers bij het leven.

Discussieer mee over dit thema in onze community voor ouders.


bottom of page