top of page

Waarom knutselen voor kinderen fun is


Knutselen is voor vele kinderen één van hun favoriete bezigheden. Het is ook een prima activiteit om quality time tussen ouder en kind te creëren.

  • Knutselen hoeft helemaal niet duur te zijn. Vaak vind je knutselideetjes in boeken of op websites waarvoor je allerhande vreemde en dure materialen nodig hebt. Met bijvoorbeeld wc rolletjes of bladeren uit het bos kan je al veel kanten uit.

  • Het resultaat is niet het belangrijkste. Leg als ouder de focus op het creatieve proces. Je hoeft niet werken naar een specifiek voorbeeld of eindresultaat. Het kan voor kinderen even leuk zijn om hen verschillende materialen te geven en aan hen de keuze te laten wat ze ermee doen.

  • Knutselen kan een manier zijn om kinderen bezig te houden terwijl je zelf bijvoorbeeld het huishouden doet, maar het is ook een geschikte activiteit om samen te doen. Je kan gewoon naast hen zitten en praten over hun creatie. Je kan ook zelf knutselen of samen iets maken. Het laatste is vooral geschikt als je als ouder merkt dat je de neiging hebt om het knutselen uit handen te nemen van je kinderen of hen te zeggen wat ze moeten maken.

  • Aanvaard dat knutselen met kinderen rommel betekent. Als je dit lastig vindt, kan je ervoor zorgen dat je minder rommelige materialen gebruikt (vb. potloden i.p.v. verf), dat je je kinderen oude kleding aandoet of overal krantenpapier legt. Of dat je de gedachte 'wat een rommel' vervangt door 'het is goed voor mijn kind'. ;)

  • Zorg ervoor dat je leeftijdsgeschikte materialen en/of knutselideeën gebruikt. Kinderen vinden het leuk om nieuwe materialen te leren kennen en te ontdekken wat ze ermee kunnen doen.

  • Moedig je kinderen aan terwijl ze knutselen en complimenteer hen. Maak het een positieve, plezierige activiteit.

  • Ja kan een plaats voorzien in huis om alle creaties (tijdelijk) tentoon te stellen. Kinderen ervaren zo een trots doordat er aandacht wordt besteed aan hun creaties.


bottom of page