20 moederhacks om hier en daar een minuutje tijd te winnen


Lobke Gielkens

Heb je net als ik het gevoel dat je veel te weinig uren in een dag hebt en veel te veel wilt of moet doen? Dan deel ik met jullie graag mijn tips om je leven als mama te versimpelen met enkele tips om meer minuten uit je dag te halen.

1. Maak weekmenu's

Het bespaart je niet alleen veel tijd in de winkel, maar ook na je werk omdat je niet moet nadenken over wat je weeral gaat eten maar er gewoon meteen aan kan beginnen.

2. Voer af en toe een miracle morning in

De tijd die je jezelf daarmee cadeau doet om de dag op een rustige manier te beginnen, is goud waard.

3. Maak van droogshampoo je beste vriend

Het bespaart je ‘s morgens heel wat tijd in de badkamer in plaats van je haar altijd te wassen.

4. Zorg dat je ALTIJD diepvriesgroenten in huis hebt

Geen tijd om elke dag verse soep op tafel te toveren? Mensen denken vaak dat diepvriesgroenten veel aan kwaliteit ingeboet hebben en veel van hun smaak verloren zijn, maar dat is absoluut niet zo! Snijd een ajuintje, doe er 1kg diepvrieswortels en 500gr diepvriesknolselder bij, 2 bouillonblokjes en kruid met zout en peper. Even laten koken, de mixer erdoor en je wortelknolseldersoep is klaar in een halfuurtje!

5. Doe boodschappen via Collect & Go

Het bespaart je niet alleen tijd maar ook geld, want je geeft je veel minder over aan impulsaankopen.

6. Bestel af en toe een maaltijdbox

In tijden van veel deadlines en weinig tijd, is dit echt een zaligheid!

7. Besteed uit wat je kan uitbesteden.

Sinds kort komt hier wekelijks een poetsvrouw en ook onze strijk besteden we uit aan een strijkdame. Het kost je wel wat geld aan dienstencheques, maar de tijd die we ervoor in de plaats krijgen is goud waard.

8. Geef je kind(eren) taakjes

Zijn je kinderen al wat groter? Geef hen dan kleine taakjes om mee te helpen in het huishouden. Wij voerden een tijdje geleden ‘het takenmannetje‘ in, een geweldig systeem om elk kindje zijn taakjes van de dag te laten uitvoeren.

9. Plan met een bullet journal

Sinds ik die heb ingevoerd, vergeet ik niets meer en heb ik ook het gevoel dat ik echt veel meer gedaan heb! Dingen die ik moet doen voor mijn werk? Noteren in mijn bujo! Boodschappen, boeken die ik nog wil lezen, blogposts die ik nog wil schrijven, inspiratie voor weekmenu’s, leuke plekken die ik nog wil bezoeken, alles, maar dan ook echt alles komt in mijn bullet journal! Echt dé oplossing voor drukbezette mama’s! Schakel ook de twee-minutenregel in van Getting Things Done, dingen die je binnen de twee minuten kan doen? Doe ze meteen, het bespaart je echt tijd!

10. Verzamel spullen die je anders verliest

Zet een mandje in de gang of in de plaats waar je meestal binnenkomt en verzamel daar al je spullen in zoals sleutels of andere dingen die je niet mag verliezen. Het bespaart je heel wat ‘zoektijd’.

11. Een lege mand aan je zij

Het gevoel dat je altijd maar moet opruimen? Verzamel als je het huis opruimt spullen die in een andere kamer horen in een lege mand en laat je kinderen daarna de mand leegmaken op de juiste plek.

12. Zorg voor een minimale garderobe

Het bespaart je niet alleen veel was en strijk, maar vooral ook veel tijd ‘s morgens. Op dagen dat je snel klaar moet zijn, haal je altijd iets uit je garderobe dat goed zit. Investeer daarom in een paar goede basisstukken die goed te combineren zijn en waar je jaren plezier aan beleeft.

13. Leer je kinderen om zichzelf ‘s morgens klaar te maken

Leg bijvoorbeeld ‘s avonds twee outfits klaar (zo voorkom je eindeloze discussies ‘s morgens) en laat ze ‘s morgens daaruit kiezen. Tanden poetsen, wassen en klaar zijn ze! Je kindere