top of page

De 10 geboden van het kraambezoek


"Niets in de wereld is wonderbaarlijker dan de komst van een kleine baby. Zeker als dat in je familie of bij goede vrienden gebeurt. Je wil hen dan ook graag en snel feliciteren met de komst van hun kleine spruit. Natuurlijk ga je op babybezoek. Maar misschien is het nuttig om deze tips even door te nemen alvorens je vol enthousiasme met al je cadeau’s in je wagen springt." Mama Annelies schrijft.

Ga niet op de eerste dag.

Indien je niet de meter, peter, oma, opa, broer, zus of aller-aller-beste vriend(in) van het koppel bent, kan je best de eerste dag na de geboorte vermijden. Bevallen is vermoeiend. Geef mama en papa even tijd om te bekomen en om hun baby te bewonderen alvorens ze die momenten met iedereen moeten delen.

Maak een afspraak en kom op tijd. Bel altijd voor je op bezoek gaat en als die afspraak is gemaakt, komt dan op tijd. Er is een reden waarom er een bepaald uur is afgesproken. Vaak heeft dat de maken met voedingsmomenten. En dan kan zelfs een academische kwartiertje enorm vervelend zijn voor de mama. Ben je toch te laat? Bel dan even om het te melden en vraag of het nog oke is dat je langskomt.

Ziek? Blijf thuis. De mama wil echt niet horen dat jij de hele nacht met buikgriep op het toilet hebt gezeten. Ze wil ook niet dat hij in de buurt van haar fragiele baby zit te snotteren en te hoesten. Hou je bacteriën thuis. Echt.

Let op je hygiëne. Net in de tuin gewerkt? Zie dat je handen proper zijn. Ga je naar het toilet tijdens je bezoek, was je handen. Het is een kleine moeite.

Wees zuinig met parfum. Mama’s houden van de geur van hun kersverse baby en willen niet dat die baby na jou bezoek ruikt naar Chanel N°5.

Hou je aan de geboortelijst. Er is een reden waarom de ouders een geboortelijst hebben. Dit zijn immers spullen die ze echt nodig hebben. Wil je graag zelf iets knutselen of heb je toch een super leuk item geshopt? Dat kan zeker leuk zijn. Maar probeer weg te blijven van de kleding. Smaken en kleuren enzo.

Pak de baby niet zomaar op. De baby oppakken als die slaapt is echt not done. Is de baby wakker en wil je het graag even in je armen nemen? Vraag het aan de mama. Als ze het liever niet heeft, neem dat niet persoonlijk (tenzij je zit te snotteren en met buikgriep op het toilet hebt gezeten zonder je handen te wassen).

Geef niet teveel advies. Echt, mama’s worden overstelpt met advies van hun mama’s, de vroedvrouw, Kind & Gezin, … We weten het eigenlijk allemaal zelf niet goed en elke extra advies maakt alles nog verwarrender. Als de mama niet vraagt om advies, begin er dan niet over.

Becomplimenteer de ouders. Wat een über schattige, knappe en perfecte baby. En zeg terloops ook even dat de mama er goed uit ziet.

Geen suikerbonen gekregen? Dit betekent niet dat ze je niet belangrijk vinden of je bezoek niet appreciëren. We vergeten het gewoon en we voelen ons daar echt stom over.

Je bent klaar om te vertrekken. Graag gedaan.


bottom of page