top of page

INTERVIEW / Ergens de beste in zijn, daarover gaat talent niet


Wat is een talent? Hoe kan je als ouder optimaal de talenten van je kind ontdekken en laten groeien? We interviewden Luk Dewulf, schrijver van 'Iedereen talent!', een boek waarin kinderen hun eigen talenten kunnen ontdekken.

Dag Luk. Wat is voor jou een goede definitie van een 'talent'?

Veel mensen denken dat talent gaat over het uitblinken in een bepaalde activiteit. Of ergens de beste in zijn. Maar dat is niet mijn definitie van talent. Talent gaat over elke activiteit in je leven die moeiteloos gaat en die je voldoening oplevert. Activiteiten die maken dat de tijd vliegt, dat je je batterijen oplaadt én die maken dat je 100% authentiek jezelf kan zijn.

> lees verder onder de foto

Wat triggert jou in het begrip 'talent' om hier in je professionele bezigheid zo gemotiveerd voor te gaan?

Ik had een moeilijke schooltijd in het secundair onderwijs. Ik dacht dat ik dom was, en middelmatig. En voelde me niet gezien in mijn talent. Pas aan de universiteit gebeurde dat en toen ging mijn ontwikkeling als een speer vooruit.Vandaar dat ik hierover een boek schreef.

Wat zijn vandaag de dag volgens jou valkuilen waar ouders tegenaan lopen als het gaat over 'talentontwikkeling'?

Ouders focussen vaak te veel op activiteiten en te weinig op talenten. Veel talenten van kinderen zijn er al, maar ze komen pas naar buiten als die kinderen in de juiste context komen. Met het nieuwe boek willen we ouders stimuleren om nieuwsgieriger te zijn naar de echte talenten van hun kinderen. Om vervolgens kinderen daarin te erkennen en te stimuleren om dat talent te gebruiken.


bottom of page