top of page

Kinderen zijn geen puppy's


Langzaam sijpelt het besef door dat er niet één grote waarheid is over opvoeding en dat het leven niet zo maakbaar is als we zouden willen. We interviewden Jürgen Peeters, auteur van het boek 'Kinderen zijn geen puppy's'.

Dag Jurgen. Hoe kunnen ouders hun weg vinden in de opvoeding van kinderen?

"Daarvoor hebben we de hulp nodig van ons innerlijk kompas. Als dat kompas in de war is, dreigen we het noorden kwijt te geraken, en weten we niet meer hoe we onszelf en onze kinderen moeten sturen. Ons innerlijk kompas kan verstoord geraken als we onvoldoende aandacht geven aan wat we werkelijk denken, voelen en waarnemen. Als we voeling verliezen met onze grote bestemming, zwalpen we op een woelige zee. We proberen krampachtig de controle vast te houden, waardoor onze focus in opvoeding komt te liggen op korte termijn gedragscontrole."

> lees verder onder de foto

Wat zijn vragen die ouders zich dan beter stellen?

"Wat als we zouden bekijken wat kinderen werkelijk van ons nodig hebben om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen? Wat zijn helpende of belemmerende factoren in de ontwikkeling? Wat wordt mogelijk als we, voorbij de korte termijn gedragscontrole, focussen op de ontwikkeling over een langere termijn? Hoe kunnen we een richtinggevende autoriteit zijn zonder autoritair te zijn? Hoe kunnen we ons eigen onvermogen benutten als kans om zelf te groeien en te leren?"

Welke opvoedingstips geeft het boek dat je schreef?

"'Kinderen zijn geen puppy's bewaart het evenwicht tussen discipline en een goede relatie met kinderen. Het boek legt focus op ontwikkelingsdoelen op lange termijn en het stelt ouders in staat om kinderen voor te bereiden op de maatschappij van morgen, waarin zelfbewustzijn, afstemming en dialoog belangrijker worden."


bottom of page