top of page

Sint-stress overleven in 5 tips


De aanloop naar zes december zorgt voor de nodige sinterklaasstress, schrijft mama Evi. "Stress die in het verleden – toen onze gevoelige kids wat jonger waren - vaak gepaard ging met op en neer springen, bedplassen, onzekerheid en meer van dat. Door de jaren heen hebben we hier wel wat trucjes verzameld. De eerlijkheid gebiedt me wel toe te geven dat het consequent toepassen ervan elke keer weer gerichte aandacht vraagt."

Maak afspraken met de kids

"Als we zoonlief zijn gang lieten (en nu eigenlijk nog steeds laten) gaan, maakt hij op 7 december reeds zijn brief voor het jaar nadien. Het aftellen duurt dan wel erg lang, natuurlijk. Aangezien de cadeauboekjes voor Sint en Kerst elk jaar vroeger in de brievenbus lijken te vallen, wordt het moeilijk om hen er niet te laten in kijken. Een afspraak die we enkele jaren terug gemaakt hebben, is dat er niet in de boekjes zou geknipt worden voor het eerste weekend van november. Dat was meteen ook het moment waarop de brieven mochten gemaakt worden.Andere nuttige afspraken die hier de cadeautjesstress min of meer in toom kunnen houden, zijn het prikken van een datum voor het zetten van een schoen en het bepalen van een budget. Het valt ons elke keer weer op dat zoon- en dochterlief dan toch wel wat langer nadenken voor de twintigste pop of de zoveelste doos lego die enkel gebruikt wordt als de vrienden komen spelen, op de brief verschijnen."

> lees verder onder de foto

Maak een aftelkalender

"Jef maakte voor het eerst een aftelkalender om mee te nemen op kapoenenkamp (inmiddels vijf jaar terug) en jawel deze gaf hem een houvast. Elke dag streepte hij een dag door, hij voelde zich gelukkiger en had bijgevolg minder last van opstekende zenuwen en stress. Sinds hij de structuur en de rust van een aftelkalender ontdekt heeft, maakt hij er nu regelmatig, o.a. in de periode van Sint, Kerst en jarig zijn. Elke dag streept hij een vakje door en de vragen in de aard van: "Hoe lang duurt het nog?" worden niet meer gesteld. Ook niet door de kleine zus die intussen zeer bedrijvig is geworden in het maken van kalenders. Dit jaar maakte ze er alvast ééntje vanaf zes november tot na haar verjaardag de veertiende januari "

Organiseer een leuke knutselnamiddag

"De brief is nooit zo maar een brief, maak er een leuke brief van. Zo heb je meteen een knutselactiviteit die enkele uurtjes duurt en voor je het goed en wel beseft is er een namiddag voorbij. Een leuke namiddag voor de kids en jou. Andere leuke knutsel- en bakideetjes vind je onder andere op Pinterest. Ideaal om de weekends voor de komst van Sint mee te vullen. Zelf pepernoten bakken, lichtpotjes maken… Plezier gegarandeerd!"

Wees eerlijk

"Moeilijk, zeker als je zelf gek bent op de Sint, maar belangrijk. Jef was nog maar twee toen hij de stem van Sinterklaas Jan Decleir linkte aan de stem van de koning in Kulderzipken. Hij vond het toen al vreemd dat het dezelfde stem was. Een jaar later ontdekte hij dat een oor van Zwarte Piet niet geschminkt was. We hadden al snel het gevoel dat hij heel dat gedoe over Sinterklaas en Zwarte Piet niet echt geloofde. In de tweede kleuterklas zei hij plots: "Mama, papa, jullie zijn Sinterklaas en Zwarte Piet, maar toch blijf ik geloven, want anders brengt de Sint geen cadeautjes meer." Voor ons het moment om er, ondanks het feit dat hij nog maar 4 was, toch maar eerlijk over te zijn met hem en hem vooral te verzekeren dat de Sint nog altijd bij hem zou langskomen."

Bouw rustmomenten in

"Yoga, ontspanningsoefeningen, verhalen, massage… Ze doen het hem hier steeds weer. Ze buigen boosheid om in vreugde, donkerte in licht, drukte in rust… Favoriet is en blijft wel yoga en ontspanning in een thema, en hoe kan het ook anders, rond deze periode staan Sint en Kerst hoog op het verlanglijstje."

Leer meer van mama Evi op haar blog


bottom of page