top of page

Sint-stress overleven in 5 tips


De aanloop naar zes december zorgt voor de nodige sinterklaasstress, schrijft mama Evi. "Stress die in het verleden – toen onze gevoelige kids wat jonger waren - vaak gepaard ging met op en neer springen, bedplassen, onzekerheid en meer van dat. Door de jaren heen hebben we hier wel wat trucjes verzameld. De eerlijkheid gebiedt me wel toe te geven dat het consequent toepassen ervan elke keer weer gerichte aandacht vraagt."

Maak afspraken met de kids

"Als we zoonlief zijn gang lieten (en nu eigenlijk nog steeds laten) gaan, maakt hij op 7 december reeds zijn brief voor het jaar nadien. Het aftellen duurt dan wel erg lang, natuurlijk. Aangezien de cadeauboekjes voor Sint en Kerst elk jaar vroeger in de brievenbus lijken te vallen, wordt het moeilijk om hen er niet te laten in kijken. Een afspraak die we enkele jaren terug gemaakt hebben, is dat er niet in de boekjes zou geknipt worden voor het eerste weekend van november. Dat was meteen ook het moment waarop de brieven mochten gemaakt worden.Andere nuttige afspraken die hier de cadeautjesstress min of meer in toom kunnen houden, zijn het prikken van een datum voor het zetten van een schoen en het bepalen van een budget. Het valt ons elke keer weer op dat zoon- en dochterlief dan toch wel wat langer nadenken voor de twintigste pop of de zoveelste doos lego die enkel gebruikt wordt als de vrienden komen spelen, op de brief verschijnen."

> lees verder onder de foto

Maak een aftelkalender

"Jef maakte voor het eerst een aftelkalender om mee te nemen op kapoenenkamp (inmiddels vijf jaar terug) en jawel deze gaf hem een houvast. Elke dag streepte hij een dag door, hij voelde zich gelukkiger en had bijgevolg minder last van opstekende zenuwen en stress. Sinds hij de structuur en de rust van een aftelkalender ontdekt heeft, maakt hij er nu regelmatig, o.a. in de periode van Sint, Kerst en jarig zijn. Elke dag streept hij een vakje door en de vragen in de aard van: "Hoe lang duurt het nog?" worden niet meer gesteld. Ook niet door de kleine zus die intussen zeer bedrijvig is geworden in het maken van kalenders. Dit jaar maakte ze er alvast ééntje vanaf zes november tot na haar verjaardag de veertiende januari "

Organiseer een leuke knutselnamiddag

Wees eerlijk

Bouw rustmomenten in


bottom of page