top of page

5 absolute speelgoedklassiekers


Kinder- en jeugdsentiment komt boven als je botst op speelgoed van vroeger. Ben jij ook gek op retro speelgoed uit de tijd van toen? Deze klassiekers ken je vast. Tip: misschien kunnen ze op de Sint-lijst?

1. Klassieke platenspeler

Deze Kwebbeltelefoon werd voor het eerst geïntroduceerd in 1961. Toen om kinderen te leren hoe ze een telefoon met een draaischijf konden gebruiken. Vandaag de dag is het nog steeds leuk speelgoed met bewegende ogen en een rinkelende draaischijf.

2. Tollen maar

Had jij vroeger ook zo'n klassieke draaitol? Nos-tal-gie. In de jaren '50 was de tol erg populair onder de jeugd.

3. Pluk van de Petteflet

Het rode kraanwagentje van Pluk uit het boek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp is legendarisch. Met deze bouwplaat kan je het nabouwen. Het speeltje is ontwikkeld ter gelegenheid van de viering van de honderdste verjaardag van Fiep Westendorp.

4. Risk

Risk is een klassieker als het op bordspelen aankomt strategisch spel met als doel de gebieden van de tegenstander te veroveren. Dit gebeurt door een leger op te bouwen, troepen naar een ander gebied te verplaatsen en ten strijde te gaan. Risk is één van de meest gespeelde bordspellen ter wereld. Ooit.

5. Kassa kassa!

Deze kassa dateert reeds uit 1975. De kassa bevat verschillende gekleurde munten waarmee kinderen leren tellen en kleuren leren herkennen. Weet je nog hoe je de hendel overhaalde om de bel te laten rinkelen en te zien hoe de la opensprong?

Ontdek het mooiste oude én nieuwe speelgoed bij de Bijenkorf


bottom of page