Wandelen met kinderen, een uitdaging? Voor hen ja!


Winter – koud – binnen blijven… en dus lastige kinderen? Gaat dat bij jullie ook al rap zo? Nergens voor nodig! Mutsen op, handschoenen aan en hop naar buiten. Want ook in de winter is buiten, al wandelend heel veel te beleven. Bovendien voelt de warmte van je gezellige thuis nadien eens zo goed. Meer overtuiging heb jij niet nodig… nu de kinderen nog!

DE TRICKS

Wandelen met kinderen is eigenlijk simpel. Zeker als je een plan hebt. Hier alvast enkele tips waarmee je rekening kan houden en waardoor je een grotere kans op succes hebt.

  • Ga je wandelen met kinderen stel dan een doel voorop: een speeltuin, hut, warme choco, … óf de wandeling moet een belevenis op zich zijn.

  • Zoek een wandeling op maat van je kinderen en laat je eigen ambities even voor wat ze zijn. Kinderen kunnen fysiek meer aan dan je denkt, mentaal soms wat minder. Leg de lat laag en ga voor quality time!

  • Geef je kinderen een opdracht voor onderweg: foto’s trekken, een wandelstok maken, sporen zoeken, etc. Of gebruik elementen zoals een stappenteller of een geocache om de motivatie aan te wakkeren.

  • Dieren onderweg maken de pret altijd groter.

  • Zorg voor aangepaste kledij. Een kind met fysiek ongemak zal zich niet goed voelen en dat zal het leuke-wandeling-gehalte naar beneden halen.

> lees verder onder de foto

Is dit nog steeds wat te vaag voor je? Hier enkele concrete voorbeelden waarmee je meteen aan de slag kan.

APPS

Maak van je wandeltocht een uitdaging, een spel. Deze apps kunnen je daar zeker bij helpen. Dat ze bovendien leerrijk zijn, is mooi meegenomen.

Een pootafdruk in het zand, een keutel in het gras, een nest in de boom, … met de Spoorzoekerapp van Staatsbosbeheer veranderen je kleine bengels tijdens de wandeling in echte speurneuzen.

Ga je stappen in de Kempen of Nederlands Brabant? Download dan zeker de Vossenstreken app en maak van je familiewandeling een echt avontuur.

Is het een Krul- of Speerdistel? Een Kraai of een Roek? Met de veldgidsapp weet je onmiddellijk wat voorbij vliegt of rent, welke plant je gespot hebt of wat bloeit in de natuur om je heen.

> lees verder onder de foto