top of page

Wandelen met kinderen, een uitdaging? Voor hen ja!


Winter – koud – binnen blijven… en dus lastige kinderen? Gaat dat bij jullie ook al rap zo? Nergens voor nodig! Mutsen op, handschoenen aan en hop naar buiten. Want ook in de winter is buiten, al wandelend heel veel te beleven. Bovendien voelt de warmte van je gezellige thuis nadien eens zo goed. Meer overtuiging heb jij niet nodig… nu de kinderen nog!

DE TRICKS

Wandelen met kinderen is eigenlijk simpel. Zeker als je een plan hebt. Hier alvast enkele tips waarmee je rekening kan houden en waardoor je een grotere kans op succes hebt.

  • Ga je wandelen met kinderen stel dan een doel voorop: een speeltuin, hut, warme choco, … óf de wandeling moet een belevenis op zich zijn.

  • Zoek een wandeling op maat van je kinderen en laat je eigen ambities even voor wat ze zijn. Kinderen kunnen fysiek meer aan dan je denkt, mentaal soms wat minder. Leg de lat laag en ga voor quality time!

  • Geef je kinderen een opdracht voor onderweg: foto’s trekken, een wandelstok maken, sporen zoeken, etc. Of gebruik elementen zoals een stappenteller of een geocache om de motivatie aan te wakkeren.

  • Dieren onderweg maken de pret altijd groter.

  • Zorg voor aangepaste kledij. Een kind met fysiek ongemak zal zich niet goed voelen en dat zal het leuke-wandeling-gehalte naar beneden halen.

> lees verder onder de foto

Is dit nog steeds wat te vaag voor je? Hier enkele concrete voorbeelden waarmee je meteen aan de slag kan.

APPS

Maak van je wandeltocht een uitdaging, een spel. Deze apps kunnen je daar zeker bij helpen. Dat ze bovendien leerrijk zijn, is mooi meegenomen.

Een pootafdruk in het zand, een keutel in het gras, een nest in de boom, … met de Spoorzoekerapp van Staatsbosbeheer veranderen je kleine bengels tijdens de wandeling in echte speurneuzen.

Ga je stappen in de Kempen of Nederlands Brabant? Download dan zeker de Vossenstreken app en maak van je familiewandeling een echt avontuur.

Is het een Krul- of Speerdistel? Een Kraai of een Roek? Met de veldgidsapp weet je onmiddellijk wat voorbij vliegt of rent, welke plant je gespot hebt of wat bloeit in de natuur om je heen.

> lees verder onder de foto

GEOWATTE?

Of speel het spel der buitenspellen en ga geocachen. Geocaching is een outdoor schattenzoektocht voor jong én oud waarbij digitaal en realiteit elkaar ontmoeten. Een schat (in vaktermen een chache) zit ergens verstopt en het enige waarover je beschikt zijn de coördinaten van de locatie. Met behulp van een gps (heb je tegenwoordig standaard op je telefoon) kan je dan al wandelend op zoek. Niets leuker voor de kinderen dan het apparaat vasthouden en de aanwijzingen opvolgen.

Liever niet digitaal maar wel nog steeds zin in een stevige boswandeling? Probeer dan eens één van de zes zalige boszoektochten van Sarah.

DE TIPS

Om af te ronden geven we je nog drietal wandeltips mee:

  • Een absolute wintertopper als het op wandelen aankomt, zijn de Hoge Venen. Zeker als er sneeuw ligt. Wandel met je koters over de vlonderpaden van Fagne de la Poûleur. Beklim de toren van het Signaal van Botrange en waan je de hoogste Belg. Doe aan canyoning langs een echte bergrivier in de vallei van de Trô Maret. Of waarom niet gaan sneeuwschoenwandelen in Manderfeld.

  • De bosbewonersroute in Bosland leidt je langs een tiental houten dieren zoals de vos, specht, het everzwijn en de buizerd. Kinderen moeten de dieren zoeken en kunnen via speelse opdrachten de vaardigheden van de dieren met die van zichzelf vergelijken. Een toffe en educatieve wandeltip waarbij ze de bewoners van het bos en zichzelf beter leren kennen.

  • Of ga eens op stap met een ezel! In binnen en buitenland mogelijkheden zat. Even googlen op ‘wandelen’ + ‘ezel’ en het lijstje vult zich vanzelf aan. Ezeltochten zijn de ideale manier om met kinderen op stap te gaan. Voor één of meerdere dagen. Dit lieve gezelschapsdier zorgt voor heel wat afleiding en plezier. Bovendien laat het nieuwe knuffelmaatje ook toe om even uit te rusten op zijn rug. Heel leuk voor wandelvakanties met kinderen tussen vier en tien jaar.

En nu... naar buiten!

Wil je nog meer toffe wandel- of fietstips? Pin dan alvast 10 of 11 februari in je agenda. Dan vind de eerste editie van Hicle Family plaats. Hicle wat? Hicle Family, afgeleid van 'hiking and cycling as a family'. Een unieke beursbeleving voor actieve ouders én kinderen waarbij alles draait om informatie uitwisselen, materiaal vergelijken en testen.


bottom of page