'Een museum is niet saai, mama'


Het voorjaar is traditioneel een periode waarin gezinnen vaak korte uitstapjes plannen. De krokusvakantie is maar net achter de rug en de paasvakantie lonkt al. Veel ouders plannen graag quality time met hun kinderen in, die ook leerzaam is. Een museum saai voor kinderen? Neen! In deze Oost-Vlaamse musea zit je goed voor kindvriendelijke activiteiten en exposities op maat van groot én klein.

Keuze ten over in Gent

Het is een open deur, de dichtste concentratie aan kindvriendelijke musea vind je… in Gent. In het historische hart is het recent vernieuwde Huis van Alijn alleen al omwille van de collectie leuk: een schoolbank waar je op mag zitten, een discobar waar je een plaatje kan draaien, fotoalbums om in te bladeren… en op het einde een droge worst op het (ommuurde!) terras. Via het kasteel het Gravensteen (doen! Ook een leuke museumshop) is het 400m wandelen naar het Design Museum. Hier zitten Playmobilfiguurtjes verstopt voor de kinderen.

Eén museum in Gent is echt op kinderen gefocust: de Wereld van Kina. Er zijn twee locaties: de Tuin en het Huis. Zeker de Tuin is al een aanrader vanaf peuterleeftijd, met reuzegrote paddenstoelenhuisjes. Op 750m van de Tuin van Kina is het MIAT (Museum over Industrie, Arbeid en Textiel). Er zijn verschillende museumspellen, al vanaf kleuterleeftijd.

Het Huis van Kina is dan weer het walhalla voor kleine natuurwetenschappers en ligt vlak naast de meer dan 1000 jaar oude Sint-Pietersabdij. Die ontdekken kinderen via een speurtocht. Vlakbij de R40 ligt het Museum dr. Guislain. Ondanks het niet evidente onderwerp (psychiatrie en geestelijke gezondheid) is er voor kinderen zowel in de tentoonstellingen als in de vaste collectie een speurtocht. Het museum is zelfs aan het werk aan een belevingsparcours voor peuters!

Tot slot Gents eigen museumkwartier, waar het STAM, het MSK en het SMAK bij elkaar liggen. Het MSK is druk aan het werk aan een aanbod voor families in de vaste collectie. In het SMAK en het STAM de beproefde formule van een fraai boekje met opdrachtjes. Het STAM is natuurlijk ook het museum met de torens van Gent… in LEGO®.

> lees verder onder de foto

Erfgoed in de Vlaamse Ardennen

Kids love LEGO®. En Playmobil. Heb je ook fans in huis, ga dan zeker eens naar Velzeke. In 2018 zie je er Romeinen, zowel in LEGO® als in Playmobil. Ben je er op zaterdag- of op zondagnamiddag? Dan krijg je bovendien de kans om de hele familie in Romeinse plunje te hijsen, compleet met harnassen op kindermaat en een tunica en stola voor de mama – fototoestellen in de aanslag!

Via het pittoreske Zwalm rij je op een kwartiertje naar Ename, een dorp dat het allemaal heeft: een archeologische site, een bos, een museum en een erfgoedcentrum waar kinderen in de huid kunnen kruipen van monumentenwachter, archeoloog, …

Op minder dan 10min. sta je in Oudenaarde. In het MOU spookt een MOUse in het 14de eeuwse stadhuis; in het Centrum Ronde van Vlaanderen doen kinderen de “Ronde van het varken”.

> lees verder onder de foto

Kunst in de Leiestreek

Kijken naar kunst, waar kan het beter dan in de Leiestreek? En heb je een paar kinderogen mee, dan zie je gegarandeerd méér. Check het MUDEL in Deinze, het museum Gevaert-Minne en het recent heropende museum Gust De Smet in Sint-Martens-Latem. Overal zijn er leuke opdrachtjes voor het kleine grut.

Aalst - Dendermonde

Het Stedelijk Museum van Aalst heeft een mooi kinderaanbod, al vanaf 4 jaar. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen er als echte wetenschappers het DNA van de Aalstenaar ontdekken.

> lees verder onder de foto