top of page

De houthakker, een ontladende yoga-houding voor kinderen


De houthakker

Ik voel me zo boos, verdrietig, mislukt...

Het is zo druk in mijn hoofd!

Dit lukt me nooit...

Hier is zoveel lawaai!

Het gebeurt wel vaker dat kinderen heel wat indrukken opslaan in hun hoofd en lijf, bijgevolg met zichzelf geen blijf meer lijken te weten en het moeilijk vinden om de rust terug te vinden. Dit kan zowel tijdens de dag leiden tot hoofdpijn, buikpijn, verminderde concentratie en wiebelend zitten als 's avonds tot uiting komen in prikkelbaar gedrag of uitstelgedrag bij het naar bed gaan.

Gelukkig is er de Houthakker, een krachtig ontladende houding - ook voor grote mensen met een jong hart prima geschikt - die jou, je kind, je leerlingen... kan helpen bij het loslaten van negatieve maal - en piekergedachten en het terugvinden van evenwicht en balans.

Kom staan in de berghouding met je voeten iets wijder dan heupbreedte.

Duw je voeten stevig in de grond en voel hoe je staat.

Strengel je vingers in elkaar, steek je wijsvingers omhoog en breng ze tegen elkaar. Op een inademing neem je je armen mee omhoog boven je hoofd en naar achter. Op een uitademing laat je je armen vervolgens naar beneden gaan als een bijl tussen je benen en roep je krachtig: 'Ha'. Doe dit een paar keer. Kom nadien terug in de berghouding staan en voel na.

Een heerlijke houding om te ontladen en te ontspannen op het einde van de dag. De Houthakker opent het gebied rond hart en longen en helpt je om dieper in te ademen. Door de krachtige beweging en het stevig uitademen met een "Ha" werkt de Houthakker ook reinigend.

Je kan kinderen die vaak spanning vasthouden, moeilijk de slaap kunnen vatten, zich boos voelen of maalgedachten hebben uitnodigen om hun gedachten, spanning, boze gevoel te verwoorden en dit voor hen neer te leggen als een boomstronk. Ze hakken dan letterlijk hun beer op de weg in twee. Laat hen nadien een mooie gedachte inademen naar hun hart en hun buik.

Veel plezier met deze oefening!


bottom of page