top of page

3 tips om zelfvertrouwen te boosten


Ik kan het! Een zinnetje als een ander. Of toch niet? Twijfel, een stemmetje dat zegt: "Dat lukt nooit.", een lat die wel heel erg hoog ligt... Er zijn tal van redenen waardoor kinderen, tieners en volwassenen wel eens twijfelen aan hun zelfvertrouwen.

Maar wat betekent zelfvertrouwen? En hoe kan je het vertrouwen in jezelf laten groeien? Yoga, meditatie en mindfulness kunnen ondersteunend werken bij het ontwikkelen van kernkwaliteiten, talenten en het empathisch vermogen naar onszelf en de wereld rondom ons.

Hierbij enkele tips die je zowel thuis met je kinderen, in je klas, in een tieneryogales, tijdens een coachingtraject of voor jezelf kan toepassen. Het zijn tips om het zelfvertrouwen een boost te geven.

1. Visualiseer je eigen succes.

Zie hoe je vol zelfvertrouwen voor een groep staat, vlot vertelt en je de anderen meeneemt in jouw verhaal. Of hoe je op een ander vlak kan groeien.

 • Omschrijf de situatie voor jezelf of voor je kind.

 • Welk gevoel roept de situatie bij jou of je kind op?

 • Welk gevoel is gewenst?

 • Wat heb jij (of heeft je kind) nodig om in deze situatie in jezelf (zichzelf) te geloven en volmondig te zeggen: "Ik kan het"?

2. Weet dat je kan groeien in dat wat je doet.

Oefening baart kunst, zeggen ze wel eens. "Kop omhoog en borst vooruit" is de mindset. Je hebt dit zinnetje vast al een keertje gehoord. Door deze krachtige uitspraak te combineren met een yogahouding op een stoel wordt de uitspraak nog sterker en gaat ze zich als het ware nog steviger nestelen in je brein en je lichaam. Doe maar even mee en voel maar wat deze oefening met jou doet. De oefening kan zowel voor kinderen, tieners, jongeren, als volwassenen...thuis, in de klas... bijna overal feitelijk.

 • Kom vooraan op je stoel zitten en plaats je voeten stevig en op heupbreedte op de grond. Je knieën staan hierbij mooi boven je enkels.

 • Beweeg je armen naar achter en neem met je handen de leuning van jouw stoel vast.

 • Open nu op een inademing je borst naar voor en in de breedte. Dit doe je door je schouders in de richting van de leuning van jouw stoel te bewegen.

 • Je schouders blijven laag. Adem uit.

 • Op een volgende inademing, kijk je omhoog.

 • Adem nu rustig in en uit. Op een volgende uitademing zeg je krachtig: "Kop omhoog en borst vooruit. Ik kan het!"

 • Herhaal dit drie keer en blijf gedurende de hele oefening stevig met je voeten op de grond duwen. Hou contact met de grond onder je en vertrouw op de sterkte van jouw armen.

>> lees verder onder de foto

3. Durf falen.

Wist je dat J.K. Rowling de manuscripten van de Harry Potter boeken naar maar liefst twaalf uitgevers heeft gestuurd voor er een uitgeverij was die haar verhalen wilde uitgeven en het vertrouwen en het geloof van de schrijfster dat dit een succesverhaal zou worden, deelde? De schrijfster geloofde in zichzelf en in haar verhalen en toonde na elk 'faalmoment' voldoende veerkracht om recht te veren en de moed te vinden om het manuscript opnieuw te verzenden. Zelfvertrouwen betekent dus ook durven falen en weer opveren.

 • Lukt het jou om na een tegenslag, een ruzie, ... weer recht te veren en te leren uit je ervaring? Wat zou jou hierbij kunnen helpen?


bottom of page