top of page

Mama met een plan


Marijke is 35 jaar, architect en mama van Damien (4,5 jaar) en Mathieu (11 maanden). Ze werkt fulltime en probeert ook het huishouden zo goed als mogelijk te runnen. Een goede en gestructureerde agenda is daarbij voor haar dan ook een absolute must.

Hoe ziet je gezin eruit?

Ik ben Marijke, mama van Damien (4,5 jaar) en Mathieu (11 maanden). Samen met mijn echtgenoot combineer ik elke dag een voltijdse job met de organisatie van het huishouden. En sinds de zomer van 2017 is daar ook de ontwikkeling van de Mumplanner bijgekomen.

Waarom is plannen voor jou zo belangrijk?

Plannen is voor mij en mijn gezin even onmisbaar als eten en drinken. Elke vrijdagavond neem ik mijn agenda en plan ik de hele volgende week. Het eten, het huishouden, moet er iets mee naar school/crèche, moet er iets gekocht worden, … Dat ene uurtje op vrijdagavond zorgt ervoor dat de hele week gepland is en dat alles vlot verloopt. Het brengt structuur. En eigenlijk brengt het ook gewoon rust. Rust in het gezin, rust in mijn hoofd. Ondertussen maak ik van dat planningsuurtje gewoon een uurtje ‘me-time’. Met een lekker hapje erbij en wat fijne muziek koppel ik het nuttige aan het aangename.

Ik merk trouwens dat mijn huisgenoten, van klein tot groot, ook deugd hebben van een goede organisatie in huis. Mama en papa zijn rustig, er zijn zelden stress-situaties en iedereen weet perfect wat er voor hem/haar op het programma staat. Mijn oudste zoontje heeft ondertussen zelfs mijn oude, allereerste organiser aangeslagen. Hij kan nog niet schrijven maar kribbelt wel alles neer wat voor hem belangrijk is. Hij doet dit op het toilet, agenda op zijn knieën. Hilarisch!

>> lees verder onder de foto

Waarvan zeg jij als mama: dat nooit meer?

Ik heb op een heel harde manier enkele belangrijke levenslessen geleerd. Enerzijds het ‘loslaten’ (vooral het werk) en anderzijds het besef dat mensen je de ene dag kunnen liefhebben en je de andere dag een mes in de rug kunnen steken. Ik ben op een bepaald moment in een werksituatie terecht gekomen die me tot het uiterste gedreven heeft, zowel fysiek als mentaal. Ik had te laat in de gaten dat ik mijn gezin en mezelf uit het oog was verloren, met een zware burn-out tot gevolg. Hoewel het op dat moment lente begon te worden herinner me ik vooral de koude als ik aan die periode terugdenk. Ik herkende mezelf niet meer, wist niet meer wie ik was of waar ik voor stond. Stap voor stap heb ik mezelf teruggevonden, al die tijd met het besef hoe groot de impact was op mijn gezin. Sindsdien sta ik veel bewuster in het leven: ik neem de tijd om naar mezelf te luisteren en laat dat ook mijn grenzen bepalen.

Hoe werkt de Mumplanner?

Ikzelf heb altijd een papieren agenda gebruikt om alles te plannen en organiseren. Alles in mijn gsm opslaan werkt niet voor mij omdat ik behoefte heb aan een duidelijk overzicht.

Toen ik nog geen kinderen had werkte een standaard agenda prima. Maar toen de kindjes erbij kwamen merkte ik dat dit niet meer voldeed: ik had nood aan een agenda waar ik op een gestructureerde manier mijn werk, huishouden en dingen van de kinderen kon bijhouden, op 1 overzichtelijke pagina. En met de geboorte van mijn tweede zoontje werd de behoefte om alles perfect te organiseren nog groter.

Uiteindelijk ben ik tijdens het bevallingsverlof van Mathieu achter de computer gekropen en ben ik mijn eigen ‘mama-agenda’ beginnen ontwerpen. Ik had precies in mijn hoofd hoe ik het wilde hebben. Ik wilde schrijfruimte voor mijn eigen afspraken en het werk, voor de kinderen, het huishouden en het eten, reminders en to do’s. En dat allemaal op 1 blad per dag. Wat een klassieke agenda niet kon bieden, kon mijn ontwerp wel.

>> lees verder onder de foto

Door positieve reacties uit mijn omgeving ben ik ook agenda's beginnen maken voor andere mama’s. Zo werd de Mumplanner geboren. Wat bovendien helemaal leuk is, is dat de Mumplanner gepersonaliseerd wordt met je eigen foto’s en de namen van je kinderen (en/of andere gezinsleden).

Wat is de kracht van de Mumplanner?

Onlangs ontving ik dit van een mama via Facebook: "Super bedankt voor de Mumplanner. Het is misschien raar maar jij weet gewoon ons dagelijks leven zoveel gemakkelijker te maken. Ik denk dat jij niet heel goed beseft hoeveel gezinnen dat jij een rustiger en geplander leven hebt bezorgd”.

Ondertussen bestaat de Mumplanner een half jaar en hebben we al heel wat mama’s kunnen overtuigen van de werking ervan. Telkens als ik zo een mailtje krijg sta ik er zelf van te kijken, maar tegelijkertijd ervaar ik het in mijn eigen gezin. Het concept is zo eenvoudig, maar juist daar zit de kracht… Een ontwerp van een mama voor andere mama’s.

Alle info kan je vinden op de website of via Facebook


bottom of page