top of page

Niet elke mama zit op een roze wolk


Tot 20% van de mama's heeft psychische problemen tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de geboorte. Zo zouden jaarlijks zo’n 6.800 tot 13.000 moeders in Vlaanderen kampen met een postnatale depressie. Dat is een bijzonder hoog aantal dat in alle opzichten de nodige aandacht en zorg verdient.

Pril ouderschap is vermoeiend. Niet alle jonge moeders voelen zich goed in hun vel. Ze kampen vaak met schuld- en schaamtegevoelens om over deze verwarrende en veeleisende periode te spreken. Op World Maternal Mental Health Day wordt er even stilgestaan bij de mentale gezondheid van mama’s en wordt de kwetsbaarheid van moeders belicht. Om komaf te maken met de druk van het ideaalbeeld van die wolk die altijd en overal mooi roze moet zijn.

Om ouders én hun omgeving een duwtje in de rug te geven bij het vragen of aanbieden van hulp verspreidt Kind en Gezin gratis Kraamkaartjes. Hiermee willen ze aandacht vragen voor realistisch ouderschap, een boodschap die we sterk kunnen onderschrijven (#goedgenoeg).

BOEKENTIP / In 2015 hadden Ellen & Kristel een missie. Ze hadden er de buik van vol. Van dat perfecte plaatje.Van die schone schijn. Ze wilden eerlijk zijn. En mild. Want net als één op zes vrouwen in Vlaanderen kregen Ellen en Kirsten te kampen met een postnatale depressie. Ze schreven er een boek over.


bottom of page