top of page

Hoe was het op school? 'Goed.'


Meer krijg je als ouder vaak niet te horen als je vraagt hoe de dag van je kind is geweest. Soms merk je het natuurlijk wél meteen: 'Elise is stout geweest', 'Mattis heeft mij geduwd' of 'Ik heb in de hoek moeten staan, maar ik heb echt niks verkeerd gedaan, hoor.' Maar veel vaker stoot je op een vage en nietszeggende 'goed'. Daar heb je als ouder natuurlijk niet zo veel aan. Want hoe 'goed' is dat dan precies? En hoe merk je bij je kind dat het eigenlijk toch niet zo goed is gegaan?

Eerst en vooral begint het natuurlijk bij jezelf. Ouders die tijd maken, oprecht geïnteresseerd zijn en de vraag niet 'pro forma' stellen, hebben al meer dan een streepje voor. Maar zelfs dan word je als ouder geregeld met een kluitje in het riet gestuurd. Doorvragen is dan de boodschap. 'Aha, goed dus. Da's fijn. En wat hebben jullie dan allemaal precies gedaan?'

Stel gerichte vragen, waar je kind echt moet over nadenken. 'Hoe is je toets Frans gegaan?' of 'Met welk thema zijn jullie ook alweer bezig?' Ook al weet je zelf het antwoord al, door onwetendheid te veinzen kun je vaak doordringen tot een diepgaander gesprek. In politiemiddens heet dit de Colombo-techniek, zo genoemd naar de gelijknamige rechercheur die zich steeds van de domme hield.

Een andere manier is zélf te beginnen over hoe je dag is verlopen, afgestemd op het ontwikkelingsniveau van je kind. Het hoeft niet allemaal van één kant te komen, en je zelf open opstellen kan helpen om je kind hetzelfde te laten doen.

Maar ook als je kind de lippen op elkaar houdt, zijn er manieren om te weten te komen of je kind écht een fijne tijd heeft op school. Als zoon- of dochterlief zeurt om na school vooral niet te snel afgehaald te worden, dan kun je ervan uitgaan dat het er echt 'goed' toeven is. Als je kind echter iedere ochtend vertragingsmanoeuvres inzet om het vertrek naar school uit te stellen, dan loont het misschien toch de moeite om je niet met een 'goed' te laten afschepen.

Weg met dat saaie ‘Hoe was het vandaag op school’? Tijd om écht te weten te komen wat je kind bezig houdt op de schoolbanken. Download gratis onze "mijn-dag-invulkaart".


bottom of page