top of page

Het is hier geen hotel, hoor!


'Zeg, het is hier geen hotel hoor!' Je hoort het jezelf misschien meermaals per dag zeggen tegen je puberende zoon of dochter. Rondslingerende sokken, een slaapkamer die eruitziet als oorlogsgebied, die laatste croissant die plots is verdwenen en waar jij nochtans zo je zinnen had op gezet... Het leven met een puber in huis valt niet altijd mee. Maar wat doe je eraan? 9 tips!

Eerst en vooral: probeer de zaken te relativeren aan de hand van de 'WZZOJG'-techniek en onthoud: We Zijn Zelf Ook Jong Geweest.

De puberteit is een levensfase waarbij heel wat verandert bij je zoon of dochter. Hun lichaam krijgt een groeischeut, waardoor ze – tijdelijk – lange, slungelachtige armen en benen hebben. Ze krijgen oksel- en schaamhaar, borsten ontwikkelen zich bij meisjes, jongens krijgen de baard in de keel... En al die hormonen tieren ook welig in het hoofd van je kind. Kortom: je adolescent is volwassen aan het worden, en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Probeer daar begrip voor op te brengen.

Valt het gedrag van je puber binnen de grenzen van het aanvaardbare, laat dan betijen. Ben je bang dat je kind dreigt te ontsporen, grijp dan in. En wel meteen.

Puber of niet, het betekent immers niet dat je als ouder de weg van de minste weerstand moet kiezen en alles zomaar met de mantel der liefde moet toedekken. Je mag best consequent zijn, ook tijdens de puberteit. Maak heldere afspraken en zorg ervoor dat ze ook nageleefd worden. Spreek je zoon of dochter erop aan als dat niet het geval is. Zeg hem of haar dat je het niet fijn vindt dat je kind gemaakte afspraken met de voeten treedt, maar leg vooral ook uit waarom je wil dat je kind zich eraan houdt. Regels om de regels, dat vindt niemand leuk. Rebellerende pubers al helemaal niet. Onthoud daarom dat praten werkt.

Met pubers in huis gaat het over een goed evenwicht vinden tussen controle en loslaten. Je kan niet altijd zicht hebben op wat ze doen. Wanneer je tiener weggaat, zorg dan dat je steeds antwoord hebt op de drie W’s: Wie? Wat? Waar?

Luister. Soms hebben tieners nood aan een klankbord. Ze willen dat iemand luistert, maar hen voldoende vrijheid geeft om hun problemen zelf op te lossen. Daarom hebben ze ook een hekel aan ‘waarom’-vragen, ze weten namelijk zelf vaak niet waarom ze zich voelen zoals ze zich voelen. Stel specifieke vragen als je specifieke antwoorden verwacht.

Blijf samen dingen doen. Je kan afspraken maken voor een maandelijkse familie-filmavond thuis of spelletjesavond. Zelfs samen huishoudelijke taken doen, zoals koken, kan voor een luchtige sfeer zorgen waarin over allerlei dingen gepraat kan worden.

Laat je tiener jou iets leren. Niet helemaal mee met Instagram (bekijk hier trouwens must follow ouders op Instagram) of Lil Kleine? Laat jouw tiener jou wegwijs maken in iets dat helemaal in hun leefwereld ligt.

Tenslotte: heb vertrouwen in je tiener. Puberteit is een emotionele en experimentele fase, maar ga er niet vanuit dat het fout zal lopen. Het is een leerproces in maturiteit dat zoals alle andere leerprocessen met vallen en opstaan gepaard gaat.bottom of page