top of page

Verslavende game Fortnite is wereldwijde rage


Belgische kinderen zijn in de ban van de razend populaire game Fortnite. In korte tijd is de gratis game uitgegroeid tot een van de populairste spelletjes ter wereld. Het concept bestaat eruit dat 100 spelers met elkaar moeten strijden tot er eentje overblijft.

Het spelen van videospelletjes is over de decennia heen gegroeid van iets dat enkel voor ‘nerds’ bestemd was naar een populaire vrijetijdsbesteding onder kinderen en jongeren. Tegenwoordig speelt naar schatting 8 op de 10 jongeren videospelletjes. Het aanbod is erg divers met verschillende soorten spelletjes zoals sportspelletjes, racegames of vechtspellen.

Er zijn verschillende onderzoeken gebeurd om na te gaan of het spelen van gewelddadige spelletjes leidt tot agressie. Het is geruststellend dat tot nu toe geen enkel verband is aangetoond.

Als ouder bepaal jij zelf welke spelletjes in jouw huis gespeeld worden en welke niet. Ze zullen de afgekeurde spelletjes dan misschien nog wel spelen bij vrienden, maar je kan wel een duidelijk signaal geven en afspraken maken over wat thuis wel en niet kan. Hou toezicht bij jonge kinderen en volg de leeftijdsspecificaties die op de spelletjes staan (op deze website vind je meer info).

>> lees verder onder de foto

Kinderen en jongeren kunnen helemaal opgaan in gaming. Zorg voor een evenwicht tussen vrije tijd voor gaming en een hobby los van computer of spelconsole.

Gaming kan kinderen en jongeren stimuleren op verschillende vlakken. Ze hebben een goede oog-hand coördinatie nodig, probleemoplossende vaardigheden of strategisch inzicht. Hoewel het niet altijd zo lijkt, heeft gaming ook vaak een sociaal aspect voor jongeren. Ze spreken af met vrienden om tegen elkaar te spelen of ze spreken online af in een gamegemeenschap met soms mensen van over de hele wereld. Wees als ouder wel aandachtig bij deze laatste situatie.bottom of page